Levom grozi izumrtje

17. 1. 2014

Število levov v Zahodni Afriki skokovito pada. Zadnje študije so pokazale, da jih je na območju le še okoli 400. Strokovnjaki menijo, da lahko, če ne bomo ukrepali, zahodnoafriški levi izumrejo.

 

Le še v petih državah

Raziskava, ki jo je izvajala nepridobitna organizacija Panthera je potekala šest let, vključenih pa je bilo 17 držav. Izsledki so zaskrbljujoči. Čeprav so levi uvrščeni na rdeči seznam, ker jim grozi izumrtje, se njihovo število vztrajno zmanjšuje. Zahodnoafriški levi živijo samo še v petih državah: Senegalu, Nigeriji, Beninu, Nigru in Burkini Faso. Zahodnoafriški levi se genetsko razlikujejo od drugih levov. To pomeni, da imajo drugačne gene.

Potrebno je ukrepati

Panthera si prizadeva, da bi zahodnoafriške leve uvrstili na seznam kritično ogroženih živali, saj bi s tem pripomogli k njihovem reševanju. Želijo si več sredstev za usposabljanje ljudi, ki bi leve varovali, in za varovana območja, kjer bi se levi lahko neomejeno gibali. Strokovnjaki namreč pravijo, da je veliko življenjskega okolja levov bilo spremenjenega v kmetije in bombažne plantaže.

Oblasti so se zganile

Oblasti nekaterih držav so jim prisluhnile in bodo oblikovale posebne skupine strokovnjakov, ki bodo preučile možnosti za pomoč ogroženim kraljem živali. Vsi vpleteni pa poudarjajo, da bo potrebna tudi mednarodna pomoč.