Orkan

2. 11. 2012

Na vzhodni obali Združenih državah Amerike divja orkan Sandy. Tropska nevihta, ki se je razvila v močno neurje, je na svoji poti popolnoma poplavila Atlantic City in številna območja New Yorka.

Več kot milijon ljudi je ostalo brez elektrike. Zaprli so šole in ves potniški promet, izpraznili trgovine in na varno preselili več kot milijon ljudi. Orkan je nevaren zaradi vetra, ki dosega hitrost do 150 kilometrov na uro, in poplav, ki jih povzročita silno deževje in naraslo morje. Raziskali smo, kako orkan, ki ga lahko imenujemo tudi ciklon, hurikan, Willy-Willie, tajfun ali tropska nevihta oziroma tropska nevihta sploh nastane.

POIMENOVANJA ORKANOV

Orkan, ki trenutno divja po ZDA se imenuje Sandy, če bi mu sledil še kakšen, bi ga Svetovna meteorološka organizacija poimenovala Tony. Orkane poimenujemo od leta 1953, najprej so bila imena zgolj ženska, leta 1979 pa so se jim pridružila tudi moška imena. Na voljo je šest abecednih seznamov imen, ki krožijo. Kadar ima nevihta zelo hude posledice, njenega imena ne uporabljamo več. Tako je svetovna meteorološka organizacija, ki skrbi za poimenovanja, med drugimi upokojila imena Katrina, Mitch, Dean in Felix. Seznami imen so objavljeni na spletni strani Svetovne meteorološke organizacije.

Podrobno in slikovito razlago kako in zakaj nastane orkan si lahko ogledate tukaj.