NSA pregleduje elektronska sporočila z vsega sveta

17. 1. 2014

Veste, kdo je Edward Snowden? V juniju leta 2013 je postal znan po vsem svetu, saj je razkril, da ameriška varnostna agencija NSA ne spremlja le morebitnih teroristov, temveč prisluškuje kar vsepovprek, navadnim državljanom in politikom.

Vlada Združenih držav Amerike se je znašla pod velikim pritiskom, saj so ljudje zahtevali, da se tovrstni nadzor omeji. Predsednik Obama danes predstavlja spremembe pravil na področju elektronskega vohunjenja.

Kako pa v NSA zbirajo podatke?

Mobilni telefoni, elektronska pošta in družabna omrežja. To so danes glavni načini sporazumevanja, preko katerih sporočamo, kaj počnemo in kaj nam je všeč.

Vse to pa v obliki podatkov potuje po računalniških omrežjih. Dostop do njih pa imajo tudi varnostne agencije, kot je na primer NSA. Do njih se dokopljejo tako, da se priključijo na omrežje in jih presnamejo na svoje računalnike.
Spletna podjetja, kot sta na primer Google in Facebook, lahko agencijam omogočijo vpogled v dejavnost uporabnikov. Ko varnostna agencija podatke pregleda, izve, o čem se ljudje pogovarjajo in razmišljajo, kdo koga pozna ter kaj kdo namerava.

Mnogim to ni všeč in pravijo, da gre za kršenje pravice do zasebnosti in so mnenja, da mora vlada to prepovedati. Spet drugi verjamejo, da bo s preiskovanjem sporočil vlada lažje preprečila teroristične napade in bomo tako bolj varni.