Jan Oblak v finalu lige prvakov v Milanu  

5. 5. 2016

23-letni Jan Oblak je novi športni ponos Slovenije. Med torkovo tekmo v Münchnu je namreč bistveno pripomogel k temu, da se je njegov klub uvrstil v finale v Milanu. Tam ga čaka še en obračun z Realom, ki je lani klub Atletico izločil v četrtfinalu (0 : 0, 1 : 0), takrat je Jan prvič resno opozoril nase. Real in Atletico sta se v finalu pomerila tudi predlani, ko je Real po podaljšku slavil s 4 : 1.  

Cerezo: Če ni najboljši, je pa drugi najboljši
Predsednik Atletica Enrique Cerezo je po torkovi izjemni predstavi o Janu dejal: "Mislim, da če ni najboljši vratar na svetu, je pa drugi najboljši. To dokazuje vso sezono."  

Kot otrok ni želel biti vratar
Jan je kot nogometaš izstopal že kot otrok, svojo nogometno pot je začel v Škofji Loki, v Ločanu. Prvi trener pravi, da je bil priden in skrben ter da je že takrat vedel, da je nekaj posebnega. Zanimivo, Jan splloh ni hotel biti vratar. V golu mu je bilo namreč dolgčas, želel je biti napadalec.

Jan je še vedno zelo povezan s svojo družino in s prijatelji 
Vratar je bil tudi njegov oče Matjaž, ki je Jana navdušil za nogomet: "Gotovo sem postal vratar zaradi očeta. Vse življenje je igral nogomet, bil je vratar. Spomnim se, da sem ga posnemal za golom, ko je treniral, in se metal tako kot on," pravi Jan. Oče, mama in sestra so ga na tribuni spremljali na prvi polfinalni tekmi lige prvakov v Madridu. Mati in sestra sta bili tudi v torek v Münchnu, očeta ni bilo zaradi službenih obveznosti. Tudi v Španiji ga obiščejo trikrat ali štirikrat na leto. Ko je Jan iz Olimpije leta 2010 odšel k Benfici, je oče prvih nekaj mesecev živel z njim. Jan je še posebej navezan na dve leti starejšo sestro Tejo, slovensko košarkarsko reprezentantko. Oblak tudi na najboljše prijatelje iz otroštva ni pozabil; redno jih vabi na tekme, saj z nizkocenovnimi letalskimi prevozniki do Španije ni drago.  

Jan je tretji Slovenec, ki bo igral v finalu Lige prvakov, pred njim sta igrala Srečko Katanec (za Sampdorio) in Zlatko Zahović (za Valencio). 28. maja lahko v Milanu postane prvi slovenski nogometaš z naslovom najboljšega v Evropi. 

Foto: Reuters