SPOZMAJMO RASTLINE: Oljka

18. 11. 2021

Oljka je rod dreves iz družine oljkovk. Najbolj je znana seveda po svojemu plodu - olivah.  Oljka je manjše drevo, ki izhaja iz vzhodnega Sredozemlja. Nekatere sorte pa sicer tudi zrastejo visoko, predvsem pa so to drevesa, ki lahko dosežejo zelo visoko starost. 

Poglejte, kako debelo deblo ima ta oljka. Poglejte, kako debelo deblo ima ta oljka.

Nasad oljk. Oljke dobro uspevajo na sredozemski apnenčasti zemlji. Rade imajo toplo, sredozemsko podnebje. Nasad oljk. Oljke dobro uspevajo na sredozemski apnenčasti zemlji. Rade imajo toplo, sredozemsko podnebje.

Na Slovenskem uspevata dve podvrsti: divja oljka in gojena oljka. Divja oljka raste v Istri, navadno oljko pa predvsem gojijo, čeprav raste tudi v divjini. Divja oljka je manjša in ima manjše plodove kot gojena. 

Olive, ki zrastejo na oljki se v prvi vrsti uporabljajo kot prehrana, seveda je najbolj znano olivno olje, ki ga stiskajo iz oliv. Se pa olive uporabljajo tudi v kozmetiki in zdravilstvu. Olive, ki zrastejo na oljki se v prvi vrsti uporabljajo kot prehrana, seveda je najbolj znano olivno olje, ki ga stiskajo iz oliv. Se pa olive uporabljajo tudi v kozmetiki in zdravilstvu.

V zeliščarstvu naj bi čaj iz posušenih ali svežih oljčnih listov pomagal zniževati krvni tlak in krvni sladkor. Oljčno olje se uporablja kot blago odvajalno sredstvo za otroke in slabotne bolnike. Za masažo se lahko uporablja oljčno olje v katerem so bila namočena razna zelišča, kot sta npr. šentjanževka in rožmarin ter vsebujejo dišavna olja.

T. M.
Foto: Pixabay