Po poteh ljudskih pripovedi

6 - 9 let

22. 10. 2021

Knjiga, ki jo bomo spoznali danes, je nekaj posebnega zato, ker boste v njej našli veliko slovenskih pripovedi, ki ustrezajo določenim planinskim potem v Sloveniji in se nahajajo ob reki Savi. Zanimivo, kajne? Greste na izlet in ob tem na določenih lokacijah slišite še čutno in poučno pripoved.

Pripovedi, ki so zbrane v knjigi je vsega skupaj 30. Vsaka ima naslov, ki že nakazuje, da bo pot zanimiva. Vsaka je opremljena tudi s tehničnimi podrobnostmi, o tem, kje se pot začne, kolikšna je nadmorska višina in kakšno opremo potrebujete. Seveda ne manjkajo niti lepe fotografije, ob robu pa vas čaka še zemljevid, da vidite, kako pot v resnici poteka.  Pripovedi, ki so zbrane v knjigi je vsega skupaj 30. Vsaka ima naslov, ki že nakazuje, da bo pot zanimiva. Vsaka je opremljena tudi s tehničnimi podrobnostmi, o tem, kje se pot začne, kolikšna je nadmorska višina in kakšno opremo potrebujete. Seveda ne manjkajo niti lepe fotografije, ob robu pa vas čaka še zemljevid, da vidite, kako pot v resnici poteka.

Kje se planinsko potovanje začne? Knjiga prične s pripovedko iz Ljubljanskega gradu, nadaljevanje je nad Jeterbenkom, Lubnikom, Dolino Triglavskih jezer in krnico Za Akom. Potovanje na tej strani Save se zaključi z dolino Tamar in tremi sestrskimi rekami Dravo, Savo in Sočo, zavijemo navzdol po levem bregu Save, obiščemo Dovško Babo, gremo mimo Krvavca ter zaključimo s smledniškim gradom in Šmarno goro.Kje se planinsko potovanje začne? Knjiga prične s pripovedko iz Ljubljanskega gradu, nadaljevanje je nad Jeterbenkom, Lubnikom, Dolino Triglavskih jezer in krnico Za Akom. Potovanje na tej strani Save se zaključi z dolino Tamar in tremi sestrskimi rekami Dravo, Savo in Sočo, zavijemo navzdol po levem bregu Save, obiščemo Dovško Babo, gremo mimo Krvavca ter zaključimo s smledniškim gradom in Šmarno goro.

V stranskem stolpcu so zbrani najosnovnejši podatki o cilju: nadmorska višina, višina izhodišča in višinska razlika. Podatek o zahtevnosti ture nakaže težavnost poti, ture pa so razvrščene v tri stopnje: lahka, zahtevna in zelo zahtevna planinska pot. Dodan je še podatek o potrebni opremi, opisana pot do izhodišča, navedene morebitne planinske koče ob poti, časovnice, najprimernejši letni čas za izvedbo izleta in ustrezen zemljevid območja. V stranskem stolpcu so zbrani najosnovnejši podatki o cilju: nadmorska višina, višina izhodišča in višinska razlika. Podatek o zahtevnosti ture nakaže težavnost poti, ture pa so razvrščene v tri stopnje: lahka, zahtevna in zelo zahtevna planinska pot. Dodan je še podatek o potrebni opremi, opisana pot do izhodišča, navedene morebitne planinske koče ob poti, časovnice, najprimernejši letni čas za izvedbo izleta in ustrezen zemljevid območja. 

Pripovedi so obarvane z zeleno barvo in so precej kratke in jedrnate. Namenjene so popestritvi osvojenega hriba in poskrbijo za vsebino, o kateri se boste pogovarjali še dolgo, vsekakor pa, ko se boste odpravljali iz osvojenega hriba v dolino.  Pripovedi so obarvane z zeleno barvo in so precej kratke in jedrnate. Namenjene so popestritvi osvojenega hriba in poskrbijo za vsebino, o kateri se boste pogovarjali še dolgo, vsekakor pa, ko se boste odpravljali iz osvojenega hriba v dolino.

Komu je planinski vodnik namenjen?  Vodnik je v prvi vrsti namenjen družinam. Z njegovo pomočjo bodo uživali tako starši kot otroci. Nikar ne mislite, da se tudi starši ne bodo naučili marsičesa novega, zanimivega in razburjivega.Komu je planinski vodnik namenjen? Vodnik je v prvi vrsti namenjen družinam. Z njegovo pomočjo bodo uživali tako starši kot otroci. Nikar ne mislite, da se tudi starši ne bodo naučili marsičesa novega, zanimivega in razburjivega.

Da bodo vodnik za svojega vzeli tudi najmlajši bralci in planinci, vsakega od 30 izletov oz. vsako od ljudskih pripovedi krasi svojstvena ilustracija Jerneja Myinta, ki je tako ustvaril podobo ljudskih junakov in dal krila domišljiji bralcev vseh generacij.Da bodo vodnik za svojega vzeli tudi najmlajši bralci in planinci, vsakega od 30 izletov oz. vsako od ljudskih pripovedi krasi svojstvena ilustracija Jerneja Myinta, ki je tako ustvaril podobo ljudskih junakov in dal krila domišljiji bralcev vseh generacij.

Vsaka pot je napisala zelo natančno, tako da starši ne bodo imeli težav pri iskanju in bodo z otroki lahko brezskrbno uživali. Vsaka pot je napisala zelo natančno, tako da starši ne bodo imeli težav pri iskanju in bodo z otroki lahko brezskrbno uživali.

Vse izbrane poti so tudi zelo urejene in varne ter opremljene z informativnimi tablami. prehodite lahko seveda vse ali se za začetek odločite le za nekatere izmed njih. Vse izbrane poti so tudi zelo urejene in varne ter opremljene z informativnimi tablami. prehodite lahko seveda vse ali se za začetek odločite le za nekatere izmed njih.

Vsekakor ne dvomimo, da vam bo vsaka prehojena pot ostala v zelo lepem spominu, sploh zato, ker boste na njeno temo slišali tudi pripoved oziroma pravljico. Vsekakor ne dvomimo, da vam bo vsaka prehojena pot ostala v zelo lepem spominu, sploh zato, ker boste na njeno temo slišali tudi pripoved oziroma pravljico.

Seveda lahko s planinsko potjo in načinom, da se na njenem vrhu prebere pravljica navdušite še koga. tako bo pot še bolj zanimiva.  Seveda lahko s planinsko potjo in načinom, da se na njenem vrhu prebere pravljica navdušite še koga. tako bo pot še bolj zanimiva.

T. M.

Foto: Knjiga Po poteh ljudskih pripovedi