SPOZNAJMO RASTLINE: Čajota

21. 10. 2021

Danes bomo spoznali posebno zelenjavo, ki se imenuje čajota. Gre za bučki podobno zelenjavo, ki je zelene barve in hruškaste oblike. 

Čajotino meso je nežnejše in sočnejše od bučkinega, malo slajše, nekateri ga opisujejo kot nekaj vmes med kumaro in krompirjem. Čajotino meso je nežnejše in sočnejše od bučkinega, malo slajše, nekateri ga opisujejo kot nekaj vmes med kumaro in krompirjem.

Čajota je zelo okusna tudi surova. Čajota je zelo okusna tudi surova.

Če ni prehitre zmrzali, lahko plodove, velike do 20 cm, pobiramo do pozne jeseni. Zunanja kožica je sprva nežnejša, proti zimi pa otrdi, tako, da lupimo tudi tiste sorte, ki sicer nimajo bodic. 

V prehrani se uporablja vsa rastlina, od odebeljenih delov korenin, listov, mladih poganjkov in plodov.V prehrani se uporablja vsa rastlina, od odebeljenih delov korenin, listov, mladih poganjkov in plodov.

Sorta, ki ima gladke plodove. Sorta, ki ima gladke plodove.

T. M.
Foto: Pixabay