Sobote so dan za krompir in še kaj!

13. 10. 2021

Ob sobotah vam ni potrebno v vrtec ali šolo, zato lahko kakšno uro ali dve dlje poležite, nato pa ste vabljeni pred televizisjke zaslone, kjer vas na TV Slovenija čakajo zanimive, poučne, zabavne in igrive oddaje. Med njimi zagotovo odmevajo Krompir. Firbcologi in Osvežilna fronta za tiste v višjih razredih osnovne šole. 

Nik in Nika sta mlade gledalce Krompirja prvič pozdravila že prejšnjo soboto, že jutri pa vas z novo oddajo pozdravljajo Firbcologi in Osvežilna fronta.

Šolarji vseh starosti boste na Televiziji Slovenija torej tudi to jesen našli oddaje, ki vas bodo zabavale in potešile vaša najbolj radovedna vprašanja.

Pred nami je jubilejna, 10. sezona oddaje Firbcologi. Pia še vedno potuje po svetu, to pa pomeni, da je naša druščina vse bolj samostojna. Ampak ko Pia pride domov, praznujejo v enem dnevu vse praznike enega leta. Domiselno? Jaaa, čisto firbcološko! Na obzorju so tudi nova potovanja, zabave, domislice in tekmovanja. Le kam vse se bodo tokrat odpravili Firbcologi? In koga bo pot prinesla v njihovo stanovanje? Zagotovo novega soseda, Pižamo, s katerim si naredijo pravi žur v pižamah. Firbcologi vas torej čakajo od 16. oktobra naprej. Pred nami je jubilejna, 10. sezona oddaje Firbcologi. Pia še vedno potuje po svetu, to pa pomeni, da je naša druščina vse bolj samostojna. Ampak ko Pia pride domov, praznujejo v enem dnevu vse praznike enega leta. Domiselno? Jaaa, čisto firbcološko! Na obzorju so tudi nova potovanja, zabave, domislice in tekmovanja. Le kam vse se bodo tokrat odpravili Firbcologi? In koga bo pot prinesla v njihovo stanovanje? Zagotovo novega soseda, Pižamo, s katerim si naredijo pravi žur v pižamah. Firbcologi vas torej čakajo od 16. oktobra naprej.

Kaj so povedali nekateri sodelujoči v oddaji Firbcologi?

V Firbcologih sem užival na polno, saj so me s svojo iskrivostjo navdihnili za kar nekaj improviziranih prizorov med snemanjem. Sicer pa so mi všeč, ker smelo raziskujejo družbo in okolje ter na humoren in nezatežen način izobražujejo mlade gledalce. Z njimi tako lahko mladi pokukajo v zakulisje številnih reči, ki jih zanimajo, a sami ne bi mogli do njih.

Boštjan Gorenc - Pižama

Zelo sem vesela in počaščena, da sem lahko del poučne in zabavne zgodbe o zvedavih Firbcologih in malo usekani Pii. Krasne dogodivščine imamo in oddaji želim še veliko sezon.

Pia Zemljič

V desetih letih je nastalo kar 181 oddaj, v njih pa je do zdaj sodelovalo 106 firbcologov. Raziskali so 543 terenov, prispevki s terenov pa imajo na Youtubu skupno več kot 25 milijonov ogledov.

Martina Peštaj, urednica, in Marko Naberšnik, režiser, avtorja oddaje Firbcologi sta ob okrogli obletnici povedala: »Serija oddaj, ki na duhovit način prepleta izobraževanje in zabavo, se je rodila pred desetimi leti. Zamislila sva si jo skupaj in ko smo iskali ime za oddajo, smo izhajali iz poklicev, kot so biologi ali arheologi. In kaj so potem vsi tisti, ki so radovedni, kot so junaki naše oddaje? Jasno, to so firbcologi.«

»Firbcologi so mi dali možnost tuširanja slona, božanja morskega leva in odgovore na takratne “Zakaj?” in “Kako?”. Pokazali so mi, da sta delo in učenje lahko zabavna, samo firbčen moraš biti. Vsi, ki smo sodelovali, pravimo: Enkrat firbcolog, vedno firbcolog!«

Sara Kastelic, članica prve ekipe Firbcologov

»Komaj čakam na vnovično sodelovanje s Krompirjevo ekipo, ker bomo skupaj preizkusili sveže stvari. Veselim se, da bom imela priložnost spoznati zanimive in navdihujoče goste in seveda, da bom lahko nagajala Niku,« se nove sezone veseli voditeljica Nika Rozman

»Krompirja se veselim že vse poletje, odkar pa smo v studiu preizkušali vse novosti, resnično komaj čakam, da začnemo. Spremenili smo skoraj vse, še midva z Niko sva pol leta starejša, kot sva bila maja!«

Nik Škrlec

Kaj novega pa prinaša Osvežilna fronta za višje razrede osnovnih šol?

»Naši gledalci nam radi napišejo, da jih Osvežilna fronta tudi v teh čudnih časih spravi v smeh in jim prežene dolgčas. Meni so takšni odzivi voda na mlin in odlična spodbuda za pisanje odbitih prizorov. Naše geslo je: Ne jemlji sebe ali sveta preveč resno. In tega se držim zelo resno,« tako se na začetek nove sezone Osvežilne fronte pripravlja scenaristka oddaje Urška Mlakar.

Nove epizode Osvežilne fronte bodo spet vsebinsko pestre in začinjene s humorjem.

Osvežilna fronta je zelo izobraževalna in zabavna oddaja na TV Slovenija. Na sporedu je vsako drugo soboto. Osvežilna fronta je zelo izobraževalna in zabavna oddaja na TV Slovenija. Na sporedu je vsako drugo soboto.

"Pri Osvežilni fronti mi je najbolj všeč, da nas še niso umaknili s programa. Pa tudi ekipa je izvrstna. Vsi igralci so ali profesionalci, ki znajo na res smešen način prenesti ideje iz scenarija na kamere, ali pa smo profesionalci, ki znamo res dobro zamaskirati, da se nismo vsega besedila naučili na pamet."

Voditelj in igralec Rok Bohinc

 T. M.

Foto: TV Slovenija