Kaj je glavno sporočilo besedila?

7. 10. 2021 - Nikoli ne pozabimo, kaj smo hoteli v svojem besedilu povedati!

Ena najpogostejših napak pisanja spisov in drugih besedil je nejasno sporočilo. Ko bralec pride do konca zgodbe, bi moral načeloma v enem samem kratkem stavku povzeti, kaj je od branja odnesel. Namesto tega pa je pogosto zmeden, saj sporočilo ni bilo dovolj dobro oblikovano. Po domače rečemo, da je avtor spisa zabluzil.

 

(Nekoč je bilo, John Lawson)

Avtorji, zapisovalci in prireditelji te slavne pravljice so seveda vsak po svoje dodali še kaj zraven. Medtem, ko je Perrault odkrito kritiziral navado svojega časa, ko so se ostareli bogataši poročali z rosno mladimi dekleti, sta brata Grimm komaj prikrito namignila, da bi se ženskam brez moškega zaščitnika kaj slabo pisalo.

Ampak ne bomo o tem. Raje se posvetimo besedilu in po točkah ugotovimo, kako je v Reči kapici pravzaprav vse dogajanje namenjeno podpiranju osnovnega sporočila.

Ne zaidi s poti!

To je eno od sporočil, ki smo jih že omenili in brez težav ga bomo povezali z drugima dvema:

(Rdeča kapica, John Lawson)

Če sedaj, ko poznamo sporočilo, še enkrat preberemo Rdečo kapico, odkrijemo, da skoraj vsak stavek krepi tisto, kar se je avtor namenil povedati - ne zapuščaj poti. Zgodba se začne s slovesom pred začetkom poti in konča s proslavljanjem ob koncu poti. Vmes so natreseni različni utrinki s poti, srečanja n ovinki, značilni za popotnike, na koncu spoznamo še pomočnika, ki bi bil lahko tudi popotni tovariš ali zaščitnik popotnikov.

(Starejsi in Alzheimerjeva bolezen, Public Domain)

Ali druga klasika: »Ko bom velik, bom ...« V tem primeru izhodišče v slogu ’rad bi postal odvetnik, ker odvetniki odlično zaslužijo’ pri bralcih verjetno ne bo sprejeto z navdušenjem. Veliko primernejše sporočilo bi bilo kaj bolj optimističnega, če ne celo idealističnega, v slogu ’radi bi pomagal tistim, ki pomoč potrebujejo, izboljšal svet, popravil krivice, ...« seveda pa spet ne v preveč posladkanem načinu.

V tem primeru bi osnovno sporočilo podprli s primeri iz življenja, iz literature in televizijskih serij, kjer mrgoli zanimivih likov, med katerimi gotovo najdemo primernega vzornika. Napačen pristop, po drugi plati, bi bil, če bi k sporočilu o pomembnosti izbranega poklica dodali še kakšnega drugega, na primer ’tudi zdravniki / vedeževalci / poklicni morilci / rejci pasemskih psov dobro zaslužijo’.

(Pepelka, John Austen)

Ko boste torej naslednjič pisali spis, torej poskusite čim prej ugotoviti, kaj bi v besedilu radi povedali in se nato usmerite v čim boljšo in zanimivejšo predstavitev osnovnega sporočila.

Uporabljeni slikovni materiali so v javni lasti. Viri:

https://vintagebooks.joomla.com/8-fairy-tales/7-there-was-once-by-constance-wilde

https://slikanice.wordpress.com/2019/02/28/ivona-brezinova/

http://slikanice.blogspot.com/2019/09/

Napisal Tomo Kočar, pisatelj in publicist