Kaj je to krater?

12. 10. 2021

Ste že slišali za krater? Če ne, je danes pravi dan, da izveste nekaj informacij o tem zanimivem pojavu. 

Ne boste verjeli, a sama beseda izhaja iz starodavne grške "posode, in sicer posode za mešanje vina in vode". V naravi pa krater lahko označuje več "naravnih pojavov". Eden izmed njih je krater, ki nastane na vrhu vulkana, iz njega pa bruha magma. Lahko pa pomeni tudi ostanek meteorita, ki je padel iz vesolja na Zemljino atmosfero. Ne boste verjeli, a sama beseda izhaja iz starodavne grške "posode, in sicer posode za mešanje vina in vode". V naravi pa krater lahko označuje več "naravnih pojavov". Eden izmed njih je krater, ki nastane na vrhu vulkana, iz njega pa bruha magma. Lahko pa pomeni tudi ostanek meteorita, ki je padel iz vesolja na Zemljino atmosfero. 

Tudi to je krater. Gre za naravno formacijo s premerom več metrov do več kilometrov. Iz njega je včasih bruhala magma oziroma lava. V "izumrlem" vulkanu je to videti kot "okroglo dolino", ki jo lahko zalije tudi voda in tako nastane "kratersko oziroma vulkansko jezero". Lahko pa gre samo za suho dolino. Tudi to je krater. Gre za naravno formacijo s premerom več metrov do več kilometrov. Iz njega je včasih bruhala magma oziroma lava. V "izumrlem" vulkanu je to videti kot "okroglo dolino", ki jo lahko zalije tudi voda in tako nastane "kratersko oziroma vulkansko jezero". Lahko pa gre samo za suho dolino. 

To pa je primer kraterja, ki nastane, ko veliki meteorit pade na Zemljo in na površini naredi dobesedno "vdolbino".Nastane tako imenovana obročasta gora. Ta "velika naravna skodelica" ima precej ravno dno in je obdana z obročasto gredjo.To pa je primer kraterja, ki nastane, ko veliki meteorit pade na Zemljo in na površini naredi dobesedno "vdolbino".Nastane tako imenovana obročasta gora. Ta "velika naravna skodelica" ima precej ravno dno in je obdana z obročasto gredjo.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay