Video: Hugotu operirali oko

30. 9. 2021 - Oglej si, kako so v britanskem živalskem vrtu operirali nosoroga!

Hugo je devetnajstletni veliki indijski nosorog. Ker je slabo videl, se je pričel zaletavati v drevesne hlode. Potrebno mu je bilo pomagati! 

Hugo je doma v živalskem vrtu v Veliki Britaniji. Ker se njegov veterinar ne spozna na tako zapletene operacije, so oskrbniki na pomoč poklicali specialistko, ki je izvedla zapleten poseg. Več ljudi pa je pomagalo, da so gromozansko žival pripravili na operacijo. Hugota so seveda tudi uspavali. Nosorogi tehtajo več kot dva tisoč kilogramov, zato je bilo potrebno porabiti izredno veliko količino uspavala, da je Hugo obležal miren in nemičen. 

Očesni leči v obeh Hugovih očesih sta pričeli postajati megleni, zaradi čeasr ni več videl. Hugo se je ob sprehajanju v njegovi ogradi zato spotikal ob hlode in druge strukture.Očesni leči v obeh Hugovih očesih sta pričeli postajati megleni, zaradi čeasr ni več videl. Hugo se je ob sprehajanju v njegovi ogradi zato spotikal ob hlode in druge strukture.

Za takšne operacije je vedno potrebna velika ekipa. Spremljati je ptrebno srčni utrip, dihanje in ostale vitalne znake živali, celo telesno temperaturo.Za takšne operacije je vedno potrebna velika ekipa. Spremljati je ptrebno srčni utrip, dihanje in ostale vitalne znake živali, celo telesno temperaturo.

Preden so ga prebudili, so razmigali Hugove težke okončine, da bi sprožili dobro prekrvavitev. V primeru mehkih nog v času prebujanja, bi se sicer lahko poškodoval. Kako so razmigavali več sto kilogramov težke noge spečega nosoroga, si oglej v spodnjem videu.Preden so ga prebudili, so razmigali Hugove težke okončine, da bi sprožili dobro prekrvavitev. V primeru mehkih nog v času prebujanja, bi se sicer lahko poškodoval. Kako so razmigavali več sto kilogramov težke noge spečega nosoroga, si oglej v spodnjem videu.

Hugota je bilo potrebno uspavati, ga pravilno namestiti pod instrumente in ves čas operacije skrbno paziti, da je bilo velikanski živali kar se da udobno. Oglej si, kako je potekala Hugova operacija!   


Foto: Iz videa
Video: EBU
E. V.