SPOZNAJMO VESOLJE: Meteorit

5. 10. 2021

Včasih se zgodi, da tudi na zemeljsko površje pade kakšen meteroit. Lahko je precej velik in pusti na mestu, kamor pade, veliko luknjo (krater). Lahko je pa manjši in dejansko izpade tako kot da bi iz neba padla velika ali manjša skala. 

Meteoriti so skale, ki so padle na Zemljo, vendar se od Zemljinih skal razlikujejo po starosti. Ste vedeli, da je celo veliko meteoritov starejših od Zemlje?Meteoriti so skale, ki so padle na Zemljo, vendar se od Zemljinih skal razlikujejo po starosti. Ste vedeli, da je celo veliko meteoritov starejših od Zemlje?

Meteoriti so na svoji poti nabrali prah z različnih planetov, asteroidov in kometov. Nekateri lahko vsebujejo vzorce planetov, ki so nastali okoli drugih zvezd. Ti podatki nam pomagajo razumeti nastanek Osončja. Najstarejši meteoriti vsebujejo snov, ki je obstajala ob nastanku našega Osončja.Meteoriti so na svoji poti nabrali prah z različnih planetov, asteroidov in kometov. Nekateri lahko vsebujejo vzorce planetov, ki so nastali okoli drugih zvezd. Ti podatki nam pomagajo razumeti nastanek Osončja. Najstarejši meteoriti vsebujejo snov, ki je obstajala ob nastanku našega Osončja.
Večina meteoritov se uniči pri vstopu v atmosfero Zemlje. Delci, ki pri tem ostajajo, imenujemo meteorski prah. Večji del meteorskega prahu ostane v atmosferi tudi nekaj mesecev. Ta prah lahko vpliva na naše ozračje, ker siplje elektromagnetno valovanje.

Astronomi so odkrili mnogo asteroidov, ki bi lahko ogrozili človeštvo, vendar je na tisoče majhnih, še neodkritih asteroidov, ki lahko naredijo veliko škodo, če z vso močjo padejo v Zemljino atmosfero. proti tem sicer ne moremo popolnoma nič. Astronomi so odkrili mnogo asteroidov, ki bi lahko ogrozili človeštvo, vendar je na tisoče majhnih, še neodkritih asteroidov, ki lahko naredijo veliko škodo, če z vso močjo padejo v Zemljino atmosfero. proti tem sicer ne moremo popolnoma nič. 

T. M.
Foto: Pixabay