Zatipk in Flek

6 - 9 let

11. 10. 2021

Ste vedeli, da se stvari starajo? Samo za hip nisi pozoren, pa reči, ki so bile še malo prej popolnoma nove, postanejo odvečna stara šara. In kdo je kriv za to?

To so drobna bitja, ki skrbijo za vse staranje. Škratek Zatipk, izvedenec za napake v knjigah, se lepega dne odpravi na pustolovsko pot k samemu Zobu časa. Mu bo uspelo ustaviti staranje? In kakšno vlogo ima pri tem govoreči govnač? Se tudi vi hudujete nad packami v novi knjigi, nad prasko na zaslonu čisto novega telefona, nad zatipki, ki se vam prikradejo v besedilo, sms, nad strganimi novimi hlačami? Zdaj veste, čigavo maslo je to! Zgodbo v knjigi pripoveduje prav Zatipk, mladi škrat entrop, ki hodi v tretji razred Osnovne šole Staranja stvari, kjer se uči, kako delati zatipke, polivati in uničevati stvari. V šoli jih pripravljajo, ker bodo najboljši od njih postali padalci in se odpravili v svet ljudi. Entropi so sicer človeškemu očesu nevidni in čisto majhni. Zatipk bi zelo rad delal z računalniki in programi, saj pravi, da napake tam lahko povzročijo cele katastrofe. 

Odkril sem tudi, da je Moric za govnača presenetljivo pametna žival. Kadar je bil dobre volje, mi je lepo pomagal zganjati pedice. Jaz pa sem mu iz skladišča za umazanje pločnikov v zameno tihotapil pasje kakce. Res jih je bil vesel, iz njih si je delal kroglice. 

Knjiga je prejela več pomembnih nagrad, kot sta magnesia litera za najboljšo otroško knjigo in zlatá stuha za najboljšo otroško knjigo, leta 2018 se je uvrstila na častno listo IBBY in bila uvrščena med bele vrane, izbor najboljših mladinskih knjig z vsega sveta.

Foto: Iz knjige Zatipk in Flek

mp