MOJE TELO: Anestezija

12. 9. 2021

Verjetno ste že kdaj slišali za nekoga, ki je bil na operaciji. Da se lahko izvede ta poseg, pa je potrebna anestezija. To pomeni, da oseba "zaspi" in popolnoma nič ne čuti bolečin. 

Anestezija ali narkoza je za večino od nas skrivnostno stanje, tudi za tiste, ki so jo že imeli priložnost izkusiti oziroma so jo preživeli. Izraz anestezija izhaja iz grške besede za »izgubo občutka«, vendar to ni edini učinek, ki jo povzroča telesu.
Sliši se strašljivo, vendar je anestezija skrbno nadzorovana in varna, kar je mogoče z natančnim pred-operativnim načrtovanjem, izračunom potrebnih odmerkov zdravil in spremljanjem bolnikovih življenjskih funkcij med operacijo.

Anestezija je z zdravili povzročeno stanje, med katerim bolnik pri operaciji ne čuti bolečine, ob tem pa je lahko pri zavesti in pomirjen ali pa spi. To stanje bolniku omogoča, da prenese sicer nevzdržne bolečinske dražljaje in nima spomina na kirurški poseg.Anestezija je z zdravili povzročeno stanje, med katerim bolnik pri operaciji ne čuti bolečine, ob tem pa je lahko pri zavesti in pomirjen ali pa spi. To stanje bolniku omogoča, da prenese sicer nevzdržne bolečinske dražljaje in nima spomina na kirurški poseg.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay