Bučna semena, zakaj ste zdrava?

5. 9. 2021

Buče počasi zorijo in z njimi bučna semena. So izjemno hranljiva, okusna in dragocen vir različnih dragocenih rudnin za človeško telo. Ker pa vsebujejo veliko maščob, z njimi ne velja pretiravati. 

Bučna semena se nahajajo seveda v bučah. Iz njih pridelujejo bučno olje, ki je izvrstno kot preliv v solatah. Posušena bučna semena pa se dodajajo tudi kruhu, pecivom, v smutije, celo čokolade in peciva. V zadnjem času so v kulinariki izjemno vsestranska. Bučna semena se nahajajo seveda v bučah. Iz njih pridelujejo bučno olje, ki je izvrstno kot preliv v solatah. Posušena bučna semena pa se dodajajo tudi kruhu, pecivom, v smutije, celo čokolade in peciva. V zadnjem času so v kulinariki izjemno vsestranska.

Bučna semena imajo rjavo-zeleno sredico, pred njo pa je belkasto-prozoren ovoj. Ko semena dozorijo, se ta ovoj z lahkoto odstrani. Bučna semena imajo rjavo-zeleno sredico, pred njo pa je belkasto-prozoren ovoj. Ko semena dozorijo, se ta ovoj z lahkoto odstrani.

Manj znana  je uporaba bučnih semen za zdravje mehurja. Zato so dodana k zeliščnim čajem, ki so namenjeni lajšanju težav, ki so povezana s sečili. Zeliščni čaj za zdravje sečil vsebuje poleg bučnih semen po navadi še koruzne laske, laske koprive, zlato rozgo in šipek. Manj znana je uporaba bučnih semen za zdravje mehurja. Zato so dodana k zeliščnim čajem, ki so namenjeni lajšanju težav, ki so povezana s sečili. Zeliščni čaj za zdravje sečil vsebuje poleg bučnih semen po navadi še koruzne laske, laske koprive, zlato rozgo in šipek.

Velikokrat se bučna semena dodajajo tudi različnim vrstam kruha. Lahko jih dodamo tudi juham, iz njih naredimo namaz ali omako. Velikokrat se bučna semena dodajajo tudi različnim vrstam kruha. Lahko jih dodamo tudi juham, iz njih naredimo namaz ali omako.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay