Durian - poseben sadež

3. 9. 2021

Danes vam bomo predstavili izjemno poseben sadež, ki ga je v Sloveniji sicer zelo težko zaslediti, saj prihaja iz daljnje Azije. Kljub temu so mnogi zanj že slišali, saj je "nepogrešljiva slaščica", če vas pot zanese v Azijo. Slovi pa po nazivu (ne boste verjeli!) - najbolj smrdečega sadeža na svetu. A ko gre za okus, mogi rečejo, da je izjemno okusen, če le odmislite vonj. 

Sadež se imenuje durian in je užitno sadje več drevesnih vrst iz rodu Durio. Obstaja 30 priznanih vrst Durio, od katerih jih najmanj devet daje užitno sadje. Durio zibethinus je edina vrsta, ki je na voljo na mednarodnem trgu: druge vrste se prodajajo le v lokalne regije. 

Durian je okrogel sadež s kratkimi močnimi bodicami, zaradi katerih ga je težko držati v roki, še težje pa odpreti. Lupina je zelene do rumenozelene barve, notranjost pa je rumena (včasih bela, včasih močno oranžna). Ti krhlji so večinoma precej mehki (včasih trdi, včasih skoraj tekoči) in imajo močan in omamen sladkast okus (nekateri bolj, nekateri manj). Je pa vse to odvisno od sorte. Načeloma velja, da so boljši v Maleziji in slabši na Tajskem. Durian je okrogel sadež s kratkimi močnimi bodicami, zaradi katerih ga je težko držati v roki, še težje pa odpreti. Lupina je zelene do rumenozelene barve, notranjost pa je rumena (včasih bela, včasih močno oranžna). Ti krhlji so večinoma precej mehki (včasih trdi, včasih skoraj tekoči) in imajo močan in omamen sladkast okus (nekateri bolj, nekateri manj). Je pa vse to odvisno od sorte. Načeloma velja, da so boljši v Maleziji in slabši na Tajskem.

Najpogostejša sorta izgleda tako. Odpreti ga je potrebno z nožem. Najpogostejša sorta izgleda tako. Odpreti ga je potrebno z nožem.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay