Soja, vsestranska stročnica!

23. 11. 2021

Spoznajmo zelenjavo, ki je izredno priljubljena stročnica, še posebej med tistimi, ki ne jedo mesa, saj vsebuje izredno veliko beljakovin, iz nje pa pridelujejo tudi čisto pravi mesni nadomestek, ki na prvi pogled izgleda kot meso. 

Sojina zrna so največkrat okrogla, podobna grahu oziroma fižolu (odvisno od sorte). Poznamo črno, različne odtenke rjave, rdečo, zeleno in še kakšno sojo. Sojina zrna so največkrat okrogla, podobna grahu oziroma fižolu (odvisno od sorte). Poznamo črno, različne odtenke rjave, rdečo, zeleno in še kakšno sojo.

Iz soje pridelujejo najrazličnejše jedi. Izredno priljubljen je tofu, ki na prvi pogled izgleda kot sir. Uživajo ga predvsem tisti, ki ne marajo mlečnih izdelkov. Sicer pa iz soje nastajajo tudi izvrstni namazi in celo nadomestki mesa.  Iz soje pridelujejo najrazličnejše jedi. Izredno priljubljen je tofu, ki na prvi pogled izgleda kot sir. Uživajo ga predvsem tisti, ki ne marajo mlečnih izdelkov. Sicer pa iz soje nastajajo tudi izvrstni namazi in celo nadomestki mesa.

Soja, ki še raste. Gre za stročnico, ki ima stroke podobne kot fižol. Njena posebnost je ta, da od sajenja do zrelega pridelka potrebuje izredno veliko časa (okrog štiri mesece).  Soja, ki še raste. Gre za stročnico, ki ima stroke podobne kot fižol. Njena posebnost je ta, da od sajenja do zrelega pridelka potrebuje izredno veliko časa (okrog štiri mesece).

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay