Kajtanje

18. 8. 2021

Poleti lahko v določenih odsekih morja ali celo jezera ali večje reke opazujete kajakaše. Slovensko temu pravimo zmajarstvo na vodi. To se izvaja predvsem tam, kjer piha veter, saj je veter tisti, ki požene tako imenovanega zmaja (oziroma posebno padalo), zaradi česar lahko nato deskamo na vodi. 

Vodno zmajarstvo ali "kajtanje" je v zadnjih časih postalo zelo popularno. Predstavlja posebno vrsto adrenalinskih športov na vodi, nauči pa se ga relativno hitro. Vodno zmajarstvo ali "kajtanje" je v zadnjih časih postalo zelo popularno. Predstavlja posebno vrsto adrenalinskih športov na vodi, nauči pa se ga relativno hitro. 

Če ni vetra, ni kajtanja

Kajtanje je šport, ki je neposredno odvisen od vetra. Glede na to, da vetrovne razmere niso vedno enake, se z uporabo ustrezne kite opreme poskuša prilagoditi danim razmeram.

V močnejšem vetru se tako uporabijo manjša padala kot pri šibkejšem vetru. Vetrovni razpon padala nam pove, pri katerih hitrostih vetra je določeno padalo najbolj uporabno. Z razvojem kite opreme se je med drugim povečal tudi vetrovni razpon večine padal.  

Kajtajo tako mladi kot odrasli, seveda oba spola. Kajtajo tako mladi kot odrasli, seveda oba spola.

Videoposnetek kajtanjaTam, kjer se kajta, je plavanje prepovedano. Tam, kjer se kajta, je plavanje prepovedano.

Kjer na enem območju kajta več udeležencev, je potrebno paziti, da se ne zaletita, sicer pa je kajtanje precej podobno smučanju na vodi, le da kajakaši sami usmerjajo kam bodo zavili oziroma poskušajo kar najbolje uloviti veter. Kjer na enem območju kajta več udeležencev, je potrebno paziti, da se ne zaletita, sicer pa je kajtanje precej podobno smučanju na vodi, le da kajakaši sami usmerjajo kam bodo zavili oziroma poskušajo kar najbolje uloviti veter.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay