SPOZNAJMO SLOVENIJO: Notranjski muzej Postojna

13. 8. 2021

Muzeji so vedno dobrodošla izbira za popestritev sprehoda, ko smo v kaknem večjem mestu. Če vas bo pot zanesla v Postojno, ki je seveda najbolj znana po Postojnski jami, pa le zavijte še v njihov Notranjski muzej, ki ponuja veliko izobraževalnih in izjemno zanimivih zbirk. 

Notranjski muzej Postojna ponuja veliko vsebin, v njem pa so kar štirje veliki oddelki: aheološki, biološki, etnološki in zgodovinski. Vsak ponuja veliko različnih zbirk, ki so zelo raznolike in iz različnih zgodovinskih obdobij. Biološki pa vam razkrije seveda pester svet rastlin in živali, vključno z zelo zanimivo zbirko herbarija. 

Med različnimi zbirkami boste lahko občudovali tudi jedilni pribor. Očarati zna tudi lovska, ribiška in praznična zbirka. Med različnimi zbirkami boste lahko občudovali tudi jedilni pribor. Očarati zna tudi lovska, ribiška in praznična zbirka.

Muzeji so seveda izredno zanimivi tudi za skupinske oglede in vodenja. Izkušeni zaposleni tako obiskovalcem razložijo prenekatero zgodovinsko razlago, s katero razstavljene zbirke pridejo še bolj do izraza, saj si tako lažje zapomnite vsebino zbirk in predmetov.  Muzeji so seveda izredno zanimivi tudi za skupinske oglede in vodenja. Izkušeni zaposleni tako obiskovalcem razložijo prenekatero zgodovinsko razlago, s katero razstavljene zbirke pridejo še bolj do izraza, saj si tako lažje zapomnite vsebino zbirk in predmetov.

Konserviran-restavriran keramični vrč.Konserviran-restavriran keramični vrč.

Predjamski zaklad, zadnja četrtina 16.,  začetek 17. stoletja.  Predjamski zaklad, zadnja četrtina 16., začetek 17. stoletja.

Notranjski muzej Postojna ponuja tudi različne tematske delavnice, praznovanje rojstnega dne in še mnogo drugih vsebin. 

Tanja Mojzer
Foto: Miha Dolenc, P. Križman, T. Lauko (Notranjski muzej Postojna)