ŽIVALI: Poznate trepetavko?

1. 8. 2021

Danes vam bomo predstavili žival, ki ima zelo zanimivo ime - trepetavka! Ja, prav ste prebrali! To pa ni edino, kar je pri tej živali posebnega. Na las je namreč podobna eni živali, kar je tudi razlog, da jo ljudje zamenjujejo in da sploh ne vedo, da obstaja trepetavka. 

Trepetavke spadajo v družino dvokrilcev, ki jih uvrščamo med prave muhe kratkorožke. Gre za veliko skupino muh, v katero uvrščamo približno 6000 danes poznanih vrst, ki so razširjene po vsem svetu. Nekatere od njih so zelo številčne. Trepetavke spadajo v družino dvokrilcev, ki jih uvrščamo med prave muhe kratkorožke. Gre za veliko skupino muh, v katero uvrščamo približno 6000 danes poznanih vrst, ki so razširjene po vsem svetu. Nekatere od njih so zelo številčne. 

Odrasle trepetavke se prehranjujejo s pelodom in se pogosto zadržujejo v bližini cvetov, zaradi česar so pomembne opraševalke. Zaradi opraševanja in plenjenja listnih uši jih uvrščamo med zelo koristne živali v kmetijstvu.Odrasle trepetavke se prehranjujejo s pelodom in se pogosto zadržujejo v bližini cvetov, zaradi česar so pomembne opraševalke. Zaradi opraševanja in plenjenja listnih uši jih uvrščamo med zelo koristne živali v kmetijstvu.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay