Kaj je pravzaprav vročinski val?

10. 7. 2021

Poletje je čas za visoke temperature. Sonce močno greje, tudi do 40 ali več Stopinj Celzija. Ko je nekaj dni takšna neprekinjena vročina, vremenoslovci radi rečejo, da nas je zajel vročinski val. Poglejmo, kaj to sploh pomeni.

Ko so temperature zelo visoke, je izrednega pomena, da zaužimo dovolj vode. Ko so temperature zelo visoke, je izrednega pomena, da zaužimo dovolj vode.

Pogosto nam je v Sloveniji pri 25 °C bolj vroče kot bi nam bilo sredi Sahare (puščave s peskom) pri 40 °C. Razlog najdemo ravno v relativni zračni vlagi. V Sahari je vlaga navadno zelo nizka, zrak je zelo suh, naše telo tako hitreje odvaja znoj in se tako hladi. Prav nasprotno je pri nas, ko se ob višji relativni zračni vlagi izhlapevanje znoja upočasnjuje, zato se naše telo ne hladi tako hitro. Ob suhem zraku pa obstaja tudi večja nevarnost dehidracije, saj naše telo hitreje izloča vlago. Tudi v obmorskih krajih vročino veliko lažje prenašamo.Pogosto nam je v Sloveniji pri 25 °C bolj vroče kot bi nam bilo sredi Sahare (puščave s peskom) pri 40 °C. Razlog najdemo ravno v relativni zračni vlagi. V Sahari je vlaga navadno zelo nizka, zrak je zelo suh, naše telo tako hitreje odvaja znoj in se tako hladi. Prav nasprotno je pri nas, ko se ob višji relativni zračni vlagi izhlapevanje znoja upočasnjuje, zato se naše telo ne hladi tako hitro. Ob suhem zraku pa obstaja tudi večja nevarnost dehidracije, saj naše telo hitreje izloča vlago. Tudi v obmorskih krajih vročino veliko lažje prenašamo.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay