Babica Marica razmišlja drugače

6 - 9 let

14. 7. 2021

Knjiga Babica Marica razmišlja drugače je ljubeča in iskrena pripoved o spremembah, ki jih doživlja družina ob srečanju z demenco.

Demenco v tej knjigi odkrivamo in spoznavamo skozi otroško radovednost vnukinje Ane. Ana in babica uživata v skupni igri in skrbi za vrt ter živali, a babica začne vse bolj pozabljati. Kmalu pozabi tudi vnukinjino ime, pogosteje je slabo razpoložena in zdi se nekam zamaknjena. Preprost otrpški svet glavne junakinje Ane, kljub spremembam, ki jih prinese babičina bolezen, ostaja poln ljubezni. V zgodbi so skrita pomembna vprašanja o starosti, bolezni, družini, prijateljstvu in ljubezni, ki nam daje moč in pogum, da se spoprimemo s spremembami, ki jih bolezen prinaša v družino.

Trenutno je v Sloveniji približno 35.000 oseb z demenco, število obolelih pa iz dneva v dan narašča. Tako tema hitro postaja vse bolj aktualna, tako na dnevni ravni kot tudi v otroški literaturi, saj se spremembe, ki bolezen spremljajo, tako ali drugače dotaknejo prav vseh družinskih članov.

Foto: Iz knjige Babica Marica razmišlja drugače

mp