Rojstva v živalskem vrtu

24. 7. 2021 - Oglej si posnetke rojstev mladih živali, ki so jih ujele kamere!

Si že kdaj videl, kako se skotijo mladički v živalskem vrtu? Kamere so ujele rojstvo nosoroga, prve trenutke po kotitvi gorile in padec, ki ga ob prihodu na svet doživijo žirafe! Oglej si te neverjetne posnetke!

Rojstvo nosoroga

V živalskem vrtu Chester ZOO so pred časom dobili kar dva mlada nosoroga. Nosečnost pri nosorogih traja kar 15 mesecev. Dolgo, kajne? Istočasno sta bili v britanskem živalskem vrtu breji kar dve nosoroginji, Zuri in Kitani. Prva je povrgla Kitani, prav njen porod lahko vidiš spodaj. Nosoroginja Zuri pa je povrgla en teden za njo. Rojstvo mladega nosoroga si lahko ogledaš spodaj, v redkem posnetku takega dogodka! Človek potrebuje približno leto dni, da se nauči hoditi. Mali nosorog pa je shodil takoj po rojstvu, oglej si spodnji video!

Ljubki mladiček mamice Kitani, ki je porod pogumno prestala, se je že po nekaj minutah postavil na noge.

Rojstvo gorile

Gorile so tako kot druge opice zelo podobne ljudem. Podobno kot ljudem tudi gorilam zrasejo dvoji zobje: mlečni in stalni. V primerjavi z ljudmi so njihove roke daljše in močnejše. Ime pa so dobile po prvih raziskovalcih, ki so jih poimenovali goriale kar je pomenilo "dvji ljudje". Gorilji mladički so prvih šest mesecev v nenehnem stiku z mamo, pri kateri pijejo mleko kar dve in pol do tri leta! Oglej si posnetek rojstva male gorile, ki so ga ujele kamere v ameriškem živalskem vrtu Smithsonian ZOO. 

Mamico Calayo so njeni trenerji pred porodom s plišasto igračko naučili, kako mora skrbeti za mladička. Calaya razume nekatere stavke, ki jih povedo ljudje, ki ji pomagajo. V posnetku jih boš slišal, kako jo spodbujajo ob porodu.

Več o goriljih mladičkih si preberi tukaj.

Žirafe ob rojstvu padejo na glavo!

Žirafe - ta več kot štiri metre velika bitja, večino stvari opravijo kar stoje. Stoje jedo, stoje celo spijo, pa tudi povržejo svoje mladičke. Mlade žirafe takoj ob rojstvu zato padejo na glavo, in to skoraj dva metra globoko! Padec mladička, ki ga lahko vidiš v posnetku spodaj, mu ne škoduje. Prisili ga, da zajame prvi globok vdih. Kako je to videti, si oglej v spodnjem videu! 

Mladiček žirafe je doma v angleškem živalskem vrtu Chester ZOO. Zaradi skritih kamer, ki so jih postavili v žirafji ogradi, pa si tudi ti lahko ogledaš, kako je videti rojstvo žirafe!

Pravkar rojene žirafe so velike skoraj dva metra! Deset ur po rojstvu pa že shodijo in se sprehajajo skupaj s svojo čredo. Več o tem si preberi tukaj.

Foto: EPA
Video: Reuters (1.), APTN (2.)
E. V.