Naj naj najdaljše

21. 7. 2021 - O najdaljši živali, najdaljši železniški progi in najdaljši pici

Zagotovo še ne veš, kako dolga je najdaljša žival na svetu - naravnost orjaška je! Kaj pa, kako dolga je bila najdaljša kadarkoli spečena pica rekorderka? 

Najdaljša do sedaj najdena žival na svetu je orjaška cevkača. Nedolgo nazaj so jo odkrili v Avstraliji. Po videzu je podobna kar orjaškemu črvu o katerem boš zagotovo še dolgo razmišljal! Če so ti všeč dolžinski rekordi, si spodaj preberi še, kako dolgo bi se vozil v vlaku po najdaljši železniški progi - ta povezuje kar dve celini! Med večdnevnim potovanjem bi ti prišla prav tudi slastna pica - v Italiji so spekli takšno, ki je merila kar kilometer!   

Orjaška cevkača - najdaljša žival
 

Ta žival, ki spada med ožigalkarje in je videti kot nekakšna dolga vrv, je debela kot ročaj metle. Oglej si jo v spodnjem videu!Ta žival, ki spada med ožigalkarje in je videti kot nekakšna dolga vrv, je debela kot ročaj metle. Oglej si jo v spodnjem videu!

Znanstveniki si še niso enotni ali gre za eno žival ali je ta živa veriga skupek večih čisto majčkenih sklenjenih živalic. Vsak majcen delček orjaške cevkače opravlja svojo funkcijo za obstoj te izredno dolge živali. Na istem raziskovalnem pohodu po morskih globinah grebena Ningaloo so odkrili še 30 novih živalskih vrst. S plovilom so se potopili do globine 4439 metrov. 

Tukaj pa si lahko ogledaš, kaj avstralski znanstveniki iz Inštituta za oceane Schmidt s podvodnim plovilom Falkor raziskujejo ta trenutek! Potujejo v globine ali robotsko plovilo čaka na misijo?

Najdaljša železniška proga

Najdaljša železniška proga na svetu je bila postavljena za tovorni promet med Azijo in Evropo. Če bi se sam usedel med tovor na enem izmed vlakov, ki potuje po tej progi, bi potoval kar 21 dni! Preberi si še več o najdaljši želežniški progi na svetu!

Poteka med glavnim mestom Španije in kitajskim mestom Jivu. Dolga je kar 9.977 kilometrov in se vije skozi kar osem držav: Kitajsko, Kazahstan, Rusijo, Belorusijo, Poljsko, Nemčijo, Francijo in Španijo.Poteka med glavnim mestom Španije in kitajskim mestom Jivu. Dolga je kar 9.977 kilometrov in se vije skozi kar osem držav: Kitajsko, Kazahstan, Rusijo, Belorusijo, Poljsko, Nemčijo, Francijo in Španijo.

Pica rekorderka

Pico rekorderko so spekli nekaj let nazaj v Italiji. V dolžino je merila kar kilometer in pol in se je zaradi svoje velikosti uvrstila tudi v Guinessovo knjigo rekordov. S skupnimi močmi jo je ustvarjalo 80 kuharjev, ki so zanjo porabili eno tono in pol paradižnikov in pol tone mocarele. Preberi še več o tem, kako so pripravili najdaljšo pico na svetu!

Njena predhodnica, rekorderka, ki so jo spekli v Španiji, je bila krajša za kar 400 metrov.Njena predhodnica, rekorderka, ki so jo spekli v Španiji, je bila krajša za kar 400 metrov.

Foto: EPA
Video: Reuters
E. V., M. P.