Redkvica - brez tebe ni pomladne solate

17. 6. 2021

Ena prvih zelenjav, ki pokukajo na naših vrtovih po mrzli zimi, je rdeča redkvica. Je izjemno zdrava in okusna, nekatere sorte so nekoliko bolj pekoče kot druge, sicer pa za vse velja, da je izjemno osvežujoča in na naše telo deluje razstrupljevalno. 

Kaj pa takšna popoldanska malica? Bi vam prijala? Kaj pa takšna popoldanska malica? Bi vam prijala?

V Sloveniji najbolj poznamo črno zimsko redkev, belo zimsko redkev, daikon ali japonsko redkev in pomladansko rdečo redkvico. Temnejše sorte imajo bolj trdno meso in so izrazitega ostrega okusa. Črna zimska redkev ima močan oster okus. Sicer tudi znotraj teh vrst poznamo še podvrste. V Sloveniji najbolj poznamo črno zimsko redkev, belo zimsko redkev, daikon ali japonsko redkev in pomladansko rdečo redkvico. Temnejše sorte imajo bolj trdno meso in so izrazitega ostrega okusa. Črna zimska redkev ima močan oster okus. Sicer tudi znotraj teh vrst poznamo še podvrste.

Redkvica je koren okrogle ali elipsaste oblike in spomladi zraste zelo hitro. Potrebno jo je redčiti, da imajo koreni dovolj prostora za rast. Ko zraste že preveč, prične pokati in ni več tako okusna. Redkvica je koren okrogle ali elipsaste oblike in spomladi zraste zelo hitro. Potrebno jo je redčiti, da imajo koreni dovolj prostora za rast. Ko zraste že preveč, prične pokati in ni več tako okusna.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay