Mladiči tasmanskih vragov

25. 7. 2021 - V avstralskem naravnem rezervatu imajo tasmanski vragi po 3000 letih mladičke!

Prav zaradi njihovega strašnega oglašanja, so tasmanski vragi dobili svoje ime. Prihajajo iz Avstralije, kjer imajo v naravnem rezervatu prvič po 3000 letih tudi mladičke! Kako, prosim? 

Ko so strašno oglašanje teh živali prvič slišali priseljenci v avstralski Tasmaniji, so mislili, da se oglaša hudič. Od tod njihovo ime tasmanski vragi. V avstralskem rezervatu Barrington se je to pomlad rodilo sedem mladičev tasmanskega vraga. To je prvi podmladek te živalske vrste v Avstraliji po 3000 letih, potem ko so tasmanski vragi v Avstraliji zaradi prihoda ljudi, dingov in podnebnih sprememb sicer izumrli. Ohranili so se le na izolirani Tasmaniji, od koder jih zdaj vračajo v druga zaščitena naravna območja v Avstraliji. V spodnjem videu prisluhni, kako strašno se oglašajo!
Pred nekaj tedni so v rezervat Barrington v takšnih posebnih škatlah prinesli kar sedem mladičev tasmanskega vraga.Pred nekaj tedni so v rezervat Barrington v takšnih posebnih škatlah prinesli kar sedem mladičev tasmanskega vraga.

Kako strašni so?

Drug do drugega so izredno agresivni. Kadar se srečajo, se pozdravljajo z ugrizi, razlagajo biologi. Njihovi kožuhi so zaradi tega včasih posuti z brazgotinami.Drug do drugega so izredno agresivni. Kadar se srečajo, se pozdravljajo z ugrizi, razlagajo biologi. Njihovi kožuhi so zaradi tega včasih posuti z brazgotinami.

Prav zaradi njihovega strašnega oglašanja, ki mu lahko prisluhneš v videu, so dobili svoje ime.

Foto: RTV SLO (1.), EPA (2.)
Video: EBU
E. V.