Mlaka kot ekosistem    

28. 5. 2021

Vsi poznamo mlako, kajne? Lahko je večja in izgleda kot nekakšen ribnik, lahko pa je prehodna in manjša, ker je nastala le kot "kotaja po dežju". Kakor koli pogledamo, gre za stoječo vodo, v kateri se kaj kmalu začnejo zbirati različne živali in rastline. Poglejmo, kakšne. 

Kaj pa sploh je mlaka? 

Mlaka je manjša kotanja s stoječo vodo, ki je lahko naravnega ali umetnega izvora in se večji del leta ne izsuši. Mlaka je tudi manjša od ribnika. Količina vode običajno zelo niha, saj je odvisna od podtalnice, padavin ali izvira. Tudi temperatura vode in količine raztopljenega kisika in hranilnih snovi so zelo spremenljive. So pomemben življenjski prostor mnogim rastlinam in živalim, ki so se prilagodile razmeram v njih.Mlaka je manjša kotanja s stoječo vodo, ki je lahko naravnega ali umetnega izvora in se večji del leta ne izsuši. Mlaka je tudi manjša od ribnika. Količina vode običajno zelo niha, saj je odvisna od podtalnice, padavin ali izvira. Tudi temperatura vode in količine raztopljenega kisika in hranilnih snovi so zelo spremenljive. So pomemben življenjski prostor mnogim rastlinam in živalim, ki so se prilagodile razmeram v njih.

Primer nekoliko večje mlake, ki jo velikokrat vidimo pred kakšno restavracijo, vilo, hotelom ali kjer koli drugje. Takšne lepo urejene mlake so umetnega izvora in skozi čas se seveda tudi v njih naselijo mnoge živali in rastline. Primer nekoliko večje mlake, ki jo velikokrat vidimo pred kakšno restavracijo, vilo, hotelom ali kjer koli drugje. Takšne lepo urejene mlake so umetnega izvora in skozi čas se seveda tudi v njih naselijo mnoge živali in rastline.

Rastline v mlaki

Tudi v oddaji O živalih in ljudeh je tekla beseda o mlaki

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: TV Slovenija