Aerobika

26. 5. 2021

Danes bomo govorili o aerobiki, ki je zelo priljubljena oblika vadbe. S to vadbo pridobimo kondicijo, lepe mišice in splošno dobro počutje. Vaje pa lahko opravljamo zunaj na prostem, v zaprtih prostorih ali celo v vodi. 

Pri areobiki velja načelo, da se kot gorivo za mišice porablja maščoba in ogljikovi hidrati, saj naj bi se aerobika izvajala neprekinjeno vsaj 30 minut pri srčnem utripu, ki znaša 60% - 70% maksimalnega srčnega utripa. Aerobika poteka ob glasbi, v splošnem vadbenem terminu.Pri areobiki velja načelo, da se kot gorivo za mišice porablja maščoba in ogljikovi hidrati, saj naj bi se aerobika izvajala neprekinjeno vsaj 30 minut pri srčnem utripu, ki znaša 60% - 70% maksimalnega srčnega utripa. Aerobika poteka ob glasbi, v splošnem vadbenem terminu.

Na prostem je aerobika priljubljena predvsem v pomladnih in poletnih mesecih. Po navadi je tistim, ki trenirajo aerobiko najbližje to dejstvo, da se telovadi v družbi zelo pozitine glasbe. Na prostem je aerobika priljubljena predvsem v pomladnih in poletnih mesecih. Po navadi je tistim, ki trenirajo aerobiko najbližje to dejstvo, da se telovadi v družbi zelo pozitine glasbe.

Vodna aerobika je nekoliko daljša vadbena enota kot klasična vodna aerobika. Pravi trening predstavlja 80–90 minut konstantnega gibanja v 1,35 m globoki vodi. Vključuje se čim večji del celotnega gibalnega aparata, trup, roke, noge. Glasba je vodilo in motivator vadbene enote. Prvi del je ponavadi brez vadbenih pripomočkov, nato pa se jim lahko pridružijo različni vadbeni pripomočki. Lahko se izvaja v zunanjih bazenih (v poletnem času) ali notranjih (v zimskem času). Vodna aerobika je nekoliko daljša vadbena enota kot klasična vodna aerobika. Pravi trening predstavlja 80–90 minut konstantnega gibanja v 1,35 m globoki vodi. Vključuje se čim večji del celotnega gibalnega aparata, trup, roke, noge. Glasba je vodilo in motivator vadbene enote. Prvi del je ponavadi brez vadbenih pripomočkov, nato pa se jim lahko pridružijo različni vadbeni pripomočki. Lahko se izvaja v zunanjih bazenih (v poletnem času) ali notranjih (v zimskem času). 

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay