Lemur z dvema jezikoma!

24. 6. 2021 - Preberi več o posebnostih lemurjev

Si že slišal, da bi katera žival imela kar dva jezika? Lemurji jih imajo! Nekateri lemurji pa imajo celo intenzivno modre oči in so tako poleg ljudi edini primati z modrimi zrkli!

Si moraš misliti, da imajo lemurji kar dva jezika? Prvi, večji, je namenjen okušanju in mešanju hrane v gobčku. Drugi, manjši, pa se nahaja pod prvim in služi kot nekakšna priročna ščetka za zobe. Obenem so lemurji izjemni atleti! V videu na dnu prispevka si oglej skupino lemurjev, ki so jih kamere ujele v živalskem vrtu v Rimu. 

Modrooke lemurje so biologi našli šele dobrih deset let nazaj! So namreč izredno redki, celotni vrsti lemurjev pa grozi izumrtje.Modrooke lemurje so biologi našli šele dobrih deset let nazaj! So namreč izredno redki, celotni vrsti lemurjev pa grozi izumrtje.

Obstaja več kot 100 vrst lemurjev. Najmanjši tehtajo tudi samo 30 gramov, lemurji največje vrste pa so veliki kot kužki - tehtajo lahko tudi devet kilogramov. Tej vrsti lemurjev rečemo obročkastorepi makiji.Obstaja več kot 100 vrst lemurjev. Najmanjši tehtajo tudi samo 30 gramov, lemurji največje vrste pa so veliki kot kužki - tehtajo lahko tudi devet kilogramov. Tej vrsti lemurjev rečemo obročkastorepi makiji.  

Oglej si družino lemurjev iz živalskega vrta v Rimu, ki se je ravno razveselila dveh mladičev.

Foto: EPA
Video: Reuters
E. V.