ZOO: Botsman in Vita, brez kreganja, prosimo!

7. 5. 2021

Sibirska tigrica Vita iz ZOO Ljubljana ima novega partnerja z imenom Botsman, ki prihaja iz Rusije. V ZOO Ljubljana upajo, da se bosta lepo razumela in da se ne bosta preveč "kregala". 

Novi samec Bos je 200 kg težak sibirski tiger, ki bo 7. maja dopolnil 10 let. Zadnja tri leta gostuje v različnih živalskih vrtovih , od konca aprila v ljubljanskem. S koordinirano reprodukcijo v evropskem vzrejnem programu zveze EAZA skrbijo za najvišjo raven genetske raznovrstnosti te močno ogrožene podvrste tigra. V naravi naj bi po zadnjih ocenah ostalo le še 480 - 550 njenih predstavnikov.Novi samec Bos je 200 kg težak sibirski tiger, ki bo 7. maja dopolnil 10 let. Zadnja tri leta gostuje v različnih živalskih vrtovih , od konca aprila v ljubljanskem. S koordinirano reprodukcijo v evropskem vzrejnem programu zveze EAZA skrbijo za najvišjo raven genetske raznovrstnosti te močno ogrožene podvrste tigra. V naravi naj bi po zadnjih ocenah ostalo le še 480 - 550 njenih predstavnikov.

Spoznavanje novega okolja

Trenutno se Bos v ZOO Ljubljana spoznava z novimi oskrbniki in novim okoljem v zakulisju ene največjih ograd za tigre v Evropi, ki obsega 4.000 m2 naravnega gozda in je primerna za uspešno razmnoževanje te ogrožene podvrste velikih mačk. Čeprav je videti, da mu selitev ne povzroča težav in je ohranil tudi dober apetit, se bo na novo okolje sprva privajal stran od oči obiskovalcev.

Strokovno osebje ZOO Ljubljana skrbno spremlja samico Vito, saj jo bomo novemu tigru prvič predstavili v njenem času parjenja. Šele nato bo samec na ogled tudi obiskovalcem, ki jih prosimo za strpnost in uvidevnost. Tako bomo Bosu dali čas, da se s čim manj stresa privadi novostim in sreča s tigrico Vito. 

ZOO Ljubljana

T. M.
Foto: ZOO Ljubljana