ZAKULISJE: Film Kapa

3. 5. 2021 - Dobili bomo prvi otroški božični film

Prvi slovenski celovečerni otroški božični film Kapa, pride v kinematografe konec leta 2021. Mi smo se udeležili zadnjega snemalnega dne in za nekaj besed prosili 11-letnega Gaja in 7-letno Kajo. Nekaj misli je dodal še režiser, producentka in pa igralki Mojca Fatur in Ajda Smrekar. 

Bilo je 50 snemalnih dni, na srečo se ni nihče okužil

"Korona nam je šla na roko v tem smislu, ker so ulice Ljubljane bile prazne. Bilo ni nobenega hrupa iz restavracij in lokalov. Imeli smo dejansko takšne pogoje snemanja, kot bi Ljubljana bila studio z najboljšim scenografom na svetu; Jožetom Plečnikom in ostalimi arhitekti. To je bila recimo prednost nastale epidemije. Sicer pa smo se zelo pazili, nosili maske, testirali smo se redno. Res sem prav ponosen, da noben ni zbolel, čeprav nas je bilo v ekipi čez 150, " je o pozitivni plati snemanja filma v realnem okolju v času covid epidemije, povedal režiser Kape, Slobodan Maksimović.
Režiser je glavna igralca izbral s pomočjo avdicije. Režiser je glavna igralca izbral s pomočjo avdicije.

Otroci so bili v prvem planu pri snemanju. Je bilo zaradi tega kaj več snemalnih dni?

"Vedel sem, da so otroci zelo iskreni, ker sem že delal določene filme z njimi, ampak s tako majhnimi otroki res še nisem posnel tako zahtevnega projekta, ki je trajal več mesecev. Vse jim je bilo jasno. Na koncu filma sem se do Kaje in Gaja obnašal kot da sta odrasla igralca in ne kot otroka, tako kot ob začetku filma, ko smo se spoznali. Imeli smo pa dolge priprave. Gaja in Kajo sem na avdiciji izbral januarja oziroma februarja 2019. Tako, da smo imeli dosti časa, da se spoznamo in pripravimo na vse."

"Želeli smo posneti, kar je bilo v scenariju in režiji dorečenega in upali, da nas kaj ne preseneti. Pri tako majhnih otrocih sicer nikoli ne veš, kdaj se bodo naveličali in rekli. »OK, zdaj pa ne bomo več snemali!«. Ker tukaj ne pomaga producent, ki bi rekel: »Kako da ne, saj si podpisal pogodbo!« Ne, to je otrok in če on reče ne, je ne. Mi smo res imeli srečo, da ni prišlo do tega in da sta bila glavna igralca vrhunska. Res ju ne morem prehvaliti. Če bo film pol tako dober, kot sta bila onadva, bo to vrhunski film, " je na zadnjem snemalnem dnevu bil vesel režiser.

"Vsakič znova, ko snemam z mlajšimi generacijami, me preseneča, kako živi so, kako zelo so v stiku s samim sabo. To mi je kot igralki vedno zelo navdihujoče. Ne samo opazovat in gledat, ampak tudi igrat to. Starejši igralci tako nimamo možnosti, ko smo v kadru z mlajšimi."

Igralka Ajda Smrekar

Kaja, ki je igrala Lučko, nam je razkrila, da ji je bil nabolj všeč prizor s sedmimi božički. Vsakemu je povedala eno željo. Kaja, ki je igrala Lučko, nam je razkrila, da ji je bil nabolj všeč prizor s sedmimi božički. Vsakemu je povedala eno željo.

Velikokrat snemanje poteka za zelenim platnom. To pa zato, ker na takšno platno lahko potem dodajo poljubno ozadje. Velikokrat snemanje poteka za zelenim platnom. To pa zato, ker na takšno platno lahko potem dodajo poljubno ozadje.

Glvana igralca sta bolj za šalo kot zares povedala, da bi Kapa 2 lahko bila grozljivka. Kaja je dodala, da bi v tem primeru glavna igralca lahko bila stara že okrog 20 let. Glvana igralca sta bolj za šalo kot zares povedala, da bi Kapa 2 lahko bila grozljivka. Kaja je dodala, da bi v tem primeru glavna igralca lahko bila stara že okrog 20 let.

Ker je tematika božična, bo film torej prišel v sloveske kinematografe konec leta 2021. najverjetneje ga bomo lahko videli tudi na TV Slovenija. Ker je tematika božična, bo film torej prišel v sloveske kinematografe konec leta 2021. najverjetneje ga bomo lahko videli tudi na TV Slovenija.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer
Fotografije iz snemanja na ulici Ljubljane: Željko Stevanić