Vesoljski helikopter se je dvignil v zrak!

24. 4. 2021 - Robotski helikopter Ingenuity je poletel na Marsu!

Na Marsu je prvič poletel robostki helikopter, kamor so ga inženirji ameriške vesoljske agencije poslali z Zemlje!

Na Marsu sta ozračje in sila, ki vleče predmete k tlom, popolnoma drugačna, kot pri nas na Zemlji. Zato zahteva letenje v atmosferi drugega planeta izjemne veščine! Znanstveniki pa so dokazali, da znajo v popolnoma drugačnem in zato zahtevnem ozračju rdečega planeta upravljati leteče naprave! Te dni je namreč svoj prvi polet opravil vesoljski robotski helikopter Ingenuity. S hitrostjo metra na sekundo se je povzpel do treh metrov višine, tam lebdel 30 sekund in se nato varno vrnil na tla. Celoten polet je trajal 39,1 sekunde. Letel je avtonomno - brez ukazov z Zemlje, saj je Mars predaleč, da bi ljudje tukaj lahko upravljali z njim.

Robot helikopter se bo najprej moral pripeljati letališča, ki so ga znanstveniki določili za njegov vzlet. To je ravno področje brez večjega kamenja v njegovi bližini.Robot helikopter se bo najprej moral pripeljati letališča, ki so ga znanstveniki določili za njegov vzlet. To je ravno področje brez večjega kamenja v njegovi bližini.

Inženirji so pred prvim poletom helokopterja izvedli kopico testov in pri tem naleteli na tehnične težave, zato je bil prvi vzlet Ingenuityja večkrat prestavljen. Pred pričujočim poskusom so mu morali naložiti tudi novo programsko opremo. Ob tem izjemnem dogodku - poletu prve leteče naprave na Marsu - pa so se poklonili tudi prvemu poletu z motornim letalom na Zemlji. Tega sta opravila brata Orville in Wilbur Wright. Poletela sta davnega leta 1903 v Kitty Hawku v Severni Karolini. V spomin na ta dogodek je na helikopterju Ingenuity tudi košček materiala z omenjenega letala!

Dogajanje je z varne razdalje opazovalo samohodno vozilo Perseverance in vse skupaj fotografiralo, ujelo je tudi video. Zvoka ni uspelo, saj je bilo očitno predaleč. Rover Perseverance, ki je zajel to fotografijo helikopterja, je na Marsu sicer že nekaj časa, tam je pristal 18. februarja. Po dnu kraterja Jezero išče sledi morebitnega davnega življenja ali pa ugodnih razmer zanj.Dogajanje je z varne razdalje opazovalo samohodno vozilo Perseverance in vse skupaj fotografiralo, ujelo je tudi video. Zvoka ni uspelo, saj je bilo očitno predaleč. Rover Perseverance, ki je zajel to fotografijo helikopterja, je na Marsu sicer že nekaj časa, tam je pristal 18. februarja. Po dnu kraterja Jezero išče sledi morebitnega davnega življenja ali pa ugodnih razmer zanj.

Oglej si celoten polet vesoljskega helikopterja Ingenuity!

Foto, video: Nasa
E. V.