Poslastice iz deževnikov!

3. 7. 2021 - V Boloviji pečejo piškote iz deževnikov

Po dežju pridejo na plano in vrtičkarji jih radi vidijo na svoji zemlji. Nekateri pa iz njih pripravljajo celo sladke prigrizke! Preberi več o deževnikih.

Si vedel, da deževniki dihajo kar skozi kožo?Deževniki namreč nimajo pljuč. Njihova koža, ki je torej tudi nekakšen dihalni organ, pa je vedno navlažena. Ne samo, da nimajo pljuč, tudi okončin nimajo, zato se premikajo z raztezanjem in krčenjem mišic. Ko se tako prerivajo po zemlji, je nekaj tudi pojedo. Tista zemlja, ki jo izločijo, pa je polna za rast povrtnin hranljivih snovi, na primer kalija in dušika.

Deževniki lahko živijo več let, večina pa živi eno do dve leti.Deževniki lahko živijo več let, večina pa živi eno do dve leti.
Ko lezejo v prst, včasih za kasnejši prigrizek s seboj odvlečejo tudi kak rastlinski list, zaradi česar je potem zemlja še bolj zračna. In, če dobro pomisliš, lahko hitro razumeš, zakaj so deževniki cenjene živali. Večina živali namreč poje hrano, ki je zrasla v zemlji, deževniki pa jedo prav samo prst. Raziskave so pokazale, da letno pojedo in izločijo kar osem kilogramov zemlje. 

Si kakšnega deževnika že kdaj pojedel? Najbrž ne. V Boliviji pa so pravi hit piškoti iz deževnikov.

Morda te bo zanimalo še kaj o ribjih trepalnicah in slonjih ušesih ...Foto, video: RTV SLO
E. V.