Si vedel, da ribe prdijo?

9. 5. 2021 - Kako prdijo ribe in kako iz fižola nastane prdec?

Nekateri pravijo, da ribe prdijo! Preberi si več o zračnih mehurčkih, ki jih izločajo! 

Precej dolgo se je mogoče pogovarjati o tem ali so zračni mehurčki, ki jih izločajo ribe, pravi prdci ali to niso. Veliko rib ima v trupu ribji mehur, ki je napolnjen z zrakom. Z njegovo pomočjo lahko uravnavajo svoje lebdenje v vodi. Kadar del zraka, ki polni ribji mehur, izločijo, ta zapusti ribji trup skozi usta ali škrge. Takrat lahko ob ribi, ki jo opazuješ, opaziš majhne zračne mehurčke. Pa so to ribji prdci? Najbrž ne. Čeprav obstaja vrsta rib, ki zrak iz ribjega mehurja izločijo tudi bližje zadnjici. To počne posebna na primer vrsta morskih psov, ki jim rečemo morski volovi! Za te mehurčke, p abi lažje rekli, da so to ribji prdci, kajne?  

Ena izmed vrst morskega slanika, pa s spuščanjem glasnih prdcev celo komunicira! Ta vrsta ribe namreč proizvaja skrivnosten zvok, ki ga vedno spremlja izločanje zračnih mehurčkov! Na ta način slanik z izločanjem zraka proizvaja visoko frekvenčni zvok, s katerim se lahko slaniki med seboj pogovarjajo!Ena izmed vrst morskega slanika, pa s spuščanjem glasnih prdcev celo komunicira! Ta vrsta ribe namreč proizvaja skrivnosten zvok, ki ga vedno spremlja izločanje zračnih mehurčkov! Na ta način slanik z izločanjem zraka proizvaja visoko frekvenčni zvok, s katerim se lahko slaniki med seboj pogovarjajo!

Kako iz fižola nastane prdec?

Če se ti zdi, da ribji prdci niso zares pravi prdci, saj ne prihajajo iz ribjega prebavnega trakta, pa te bodo morda bolj zanimali človeški! Infodromovci so se pred časom pridružili osnovnošolcem na Mini univerzi, da bi preverili, kaj vse se mora zgoditi, da iz fižola nastane smrdljivi plin! 

Foto: Pixabay
Video: RTV/Infodrom
E. V.