Bejzbol

13. 4. 2021

Bejzbol je šport za katerega ste že zagotovo slišali, saj ob njegovi omembi takoj pomislimo na Združene države Amerike, kjer je neizmerno razširjen. Spoznajmo ga malce pobliže.

Palica, ki je lepo vidna iz te fotografije, se pri bejzbolu imenuje kij. Palica, ki je lepo vidna iz te fotografije, se pri bejzbolu imenuje kij.

Za lažje razumevanje, kako se igra ta nadvse priljubljen šport v Ameriki, si oglejte ta prispevek, ki so ga pripravili Firbcologi

Igrišče za bejzbol ima obliko četrtine kroga. Delita ga dve zunanji črti, ki izhajata iz domače baze pod pravim kotom. Igrišče se deli na notranje in zunanje polje. V notranjem polju so štiri baze: domača baza, prva, druga in tretja baza, ki so razporejene v kvadrat. Razdalja med bazami je 90 čevljev (27,432 m). Na sredini tega kvadrata je metalčev grič, v angleščini imenovan pitcherIgrišče za bejzbol ima obliko četrtine kroga. Delita ga dve zunanji črti, ki izhajata iz domače baze pod pravim kotom. Igrišče se deli na notranje in zunanje polje. V notranjem polju so štiri baze: domača baza, prva, druga in tretja baza, ki so razporejene v kvadrat. Razdalja med bazami je 90 čevljev (27,432 m). Na sredini tega kvadrata je metalčev grič, v angleščini imenovan pitcher

 Osnovni pripomočki igralcev bejzbola so žoga, kij in lovilska rokavica. Igralec mora imeti tudi čelado in ščitnike na rokah in nogah.  Osnovni pripomočki igralcev bejzbola so žoga, kij in lovilska rokavica. Igralec mora imeti tudi čelado in ščitnike na rokah in nogah. 

Izjemno zanimivi del opreme je lovilska rokavica, ki si jo igralec nadene, izgleda pa kot koš. Je priprava za lovljenje, narejena iz podloženega usnja z mrežasto zašito sredino med prsti. Kot pripomoček pri lovljenju žoge in držanju le-te obstajajo različne vrste rokavic glede na igralske položaje.Izjemno zanimivi del opreme je lovilska rokavica, ki si jo igralec nadene, izgleda pa kot koš. Je priprava za lovljenje, narejena iz podloženega usnja z mrežasto zašito sredino med prsti. Kot pripomoček pri lovljenju žoge in držanju le-te obstajajo različne vrste rokavic glede na igralske položaje.

Ostala oprema

Zaradi varnosti vsi odbijalci nosijo čelade, golenske ščitnike, kopačke in značilne bejzbolske kape. Nekateri odbijalci nosijo še različne pripomočke, kot so recimo že omenjena odbijalska rokavica, sončna očala ter različni trakovi in preveze. Med lovljenjem v sončnem vremenu se predvsem igralci zunanjega polja (in tudi drugi) poslužujejo sončnih očal.

Lovilec ima posebno opremo. Na glavi nosi masko, na prsih in trebuhu ima ščitnik (oprsnik); zaščitene ima tudi goleni. Prav tako nosi posebno rokavico. Ta je še posebno velika, ko je na metalskem gričku členkar, katerega glavni met, členkarica, je znan po nepredvidljivem obnašanju in je za lovilca pravi izziv.Lovilec ima posebno opremo. Na glavi nosi masko, na prsih in trebuhu ima ščitnik (oprsnik); zaščitene ima tudi goleni. Prav tako nosi posebno rokavico. Ta je še posebno velika, ko je na metalskem gričku členkar, katerega glavni met, členkarica, je znan po nepredvidljivem obnašanju in je za lovilca pravi izziv.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: TV Slovenija