POKLIC: Agronom za sadjarstvo

8. 4. 2021

V začetnih pomladnih mesecih imajo agronomi za sadjarstvo precej dela. Potrebno je namreč pravilno obrezati sadno drevje, ga dobro pregledati in po potrebi dodati kakšno posebno hranljivo snov, naravno (ali morda kakšno močnejše in umetno) obrambo pred škodljivci in podobno. Lahko bi rekli, da je agronom za sadjarstvu kot nekakšen "zdravnik" za sadno drevje. 

Da lahko obiramo takšne pridelke, mora biti sadno drevje pravilno oskrbovano in varovano. Večkrat ga je potrebno pregledati in mu po potrebi dodati kakšne hranilne snovi ali jih poškropiti proti škodljivcem (zadnja leta so zelo pohvalna razna povsem naravna škropiva). Da lahko obiramo takšne pridelke, mora biti sadno drevje pravilno oskrbovano in varovano. Večkrat ga je potrebno pregledati in mu po potrebi dodati kakšne hranilne snovi ali jih poškropiti proti škodljivcem (zadnja leta so zelo pohvalna razna povsem naravna škropiva).

Delovni pripomočki, ki jih potrebuje

Delovni pripomočki so: merilni aparati, sadjarsko orodje, laboratorijska in računalniška oprema, strokovna literatura in analize o projektih in načrtih pri razvoju sadjarstva.

Agronom mora imeti zmožnost ustvarjalnega mišljenja, vztrajnost, sposobnost opazovanja, presojanja, komunikativnost in smisel za delo v skupini. Dobro mora poznati tudi živalsko prehranljevalno verigo, ki obiskuje določeno sorto sadnega drevja.Agronom mora imeti zmožnost ustvarjalnega mišljenja, vztrajnost, sposobnost opazovanja, presojanja, komunikativnost in smisel za delo v skupini. Dobro mora poznati tudi živalsko prehranljevalno verigo, ki obiskuje določeno sorto sadnega drevja.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay