Kaj je to pozeba?

7. 4. 2021 - Za cvetenje so problematične temperature pod nič Stopinj Celzija

V teh dneh so nas presenetile za april izjemno nizke zimske temperature, včeraj pa tudi sneg, ki je padel po celotni Sloveniji. To ne bi bilo nič takšnega, če sadno drevje, vinska trta in pa sadje in zelenjava na vrtovih že ne bi poganjali. Prvi popki cvetov, predvsem sadnega drevja, so izjemno občutljivi in temperature okrog nič ali celo pod ničlo, lahko popolnoma uničijo ves cvet in s tem celoten pridelek. 

Pozeba je že pri -1 ali 0 Stopinj Celzija

Sadno drevje v aprilu že cveti, zato so temperature pod ničlo izjemno nezaželjene in za pridelek lahko usodne.  Sadno drevje v aprilu že cveti, zato so temperature pod ničlo izjemno nezaželjene in za pridelek lahko usodne.

Češnje, višnje, marelice, breskve, jabolka in hruške so najbolj na udari, saj te sorte tudi najprej začnejo cveteti. Češnje, višnje, marelice, breskve, jabolka in hruške so najbolj na udari, saj te sorte tudi najprej začnejo cveteti.

V tem prispevku, ki je nastal lani, ko je v aprilu prav tako bila pozeba, si lahko ogledate, kako izgleda dimljenje v nasadih sadnega drevja. 

Izdelovanje snežaka je super, sadni cvetovi pa niso ravno prijatelji s snegom

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: TV Slovenija