Je nasedli ladji pomagala Luna?

6. 4. 2021 - V Sueškem prekopu nasedlo ladjo rešili tudi naravni pojavi

Luna je od Zemlje oddaljena skoraj štiristo tisoč kilometrov. Kako potem lahko vpliva na nasedlo ladjo na Zemlji, če pa je tako daleč? 

Preteklo nedeljo pa je nastopila polna luna, ki je povzročila kar 32 centimetrov višjo gladino vode, kot je ta običajna v Sueškem prekopu. Za en velik šolski zvezek in še nekaj centimetrov zraven višja plima, je pomagala pri premiku več kot 400 mjetrov dolge ladje, ki je na krovu nosila še 18 tisoč kontejnerjev tovora. Tako močna plima se lahko zgodi le ob polni luni. Takrat so Sonce, Luna in Zemlja poravnani v ravno vrsto. Tak položaj planetov pa nekoliko spremeni sile, ki vplivajo na naš planet. Zaradi tega so plime in oseke v tem času močnejše. 

Še dobro, da je na pomoč priskočila Luna, saj jo v večdnevni reševalni akciji ob robovih prekopa izkopali že za sedem olimpijskih bazenov blata, pa tudi to ni pomagalo, da bi se ladja premaknila. Še dobro, da je na pomoč priskočila Luna, saj jo v večdnevni reševalni akciji ob robovih prekopa izkopali že za sedem olimpijskih bazenov blata, pa tudi to ni pomagalo, da bi se ladja premaknila.

Poglej na ladjo Ever Given, ko je zopet nadaljevala pot po Sueškem prekopu. Izgleda, kot da bi potovala po suhem, kajne?Poglej na ladjo Ever Given, ko je zopet nadaljevala pot po Sueškem prekopu. Izgleda, kot da bi potovala po suhem, kajne?

Foto: EPA (1., 3., 4.), Reuters (2.)
E. V.