Video: Zala - enajstletna nadarjena pianistka

22. 3. 2021 - Kako pregnati tremo in najti motivacijo, čeprav ti kdaj ni do vaje?

Se ti kdaj ne ljubi vaditi tvojega inštrumenta? Zala, ki glasbeno šolo obiskuje šest let, ima nasvet zate. Oglej si video, v katerem lahko prisluhneš njenemu izvrstnemu pritiskanju na klavirske tipke!

Njena glasbena spretnost te bo presenetila, ko jo boš slišal igrati, saj je Zala Zgonc stara šele enajst let. Težko je verjeti, da klavir v glasbeni šoli igra šele peto leto, predtem pa je, kot veste preostali otroci, ki morda obiskujete glasbeno šolo, še eno leto obiskovala glasbeno pripravnico. Pri igranju čudovitih skladb si Zala seveda pomaga z notami, katerih pa se ji ni bilo prav nič posebno težko naučiti brati, pravi. Čeprav izredno veliko vadi, je igranje na klavir v resnici njen hobi in njeno najljubše početje! Spodaj si oglej video in prisluhni Zalinemu nastopu. Zahtevnejšo skladbo je zaigrala posebej za bralce Otroškega portala! Povedala pa ti bo še, kako si lahko pomagaš, ko se ti kdaj morda ne ljubi vaditi. 

Zalo je ta klasični inštrument zanimal še veliko pred obiskovanjem glasbene šole. Že kot čisto majceno deklico jo je nekaj povleklo h klavirju. Želela je igrati nanj takoj, ko je bila dovolj velika, da se je lahko sama povzpela na zanjo takrat še precej visok klavirski stolček. Z nekaj vaje in vztrajnosti, pa je hitro napredovala. Njenemu izvrstnemu igranju lahko prisluhneš v spodnjem videu.Zalo je ta klasični inštrument zanimal še veliko pred obiskovanjem glasbene šole. Že kot čisto majceno deklico jo je nekaj povleklo h klavirju. Želela je igrati nanj takoj, ko je bila dovolj velika, da se je lahko sama povzpela na zanjo takrat še precej visok klavirski stolček. Z nekaj vaje in vztrajnosti, pa je hitro napredovala. Njenemu izvrstnemu igranju lahko prisluhneš v spodnjem videu.

Še ena izmed Zalinih motivacij za vajo, pa je njena skrita želja. Zala bi rada postala poklicna glasbenica, nastopala bi po svetu in veliko potovala. Ne ve še, kam točno bi jo popihala. Všeč pa bi ji bilo, če bi se preizkusila v igranju na odru katere izmed večjih svetovnih dvoran, v katerih prijetna glasba še posebej dobro zveni.Še ena izmed Zalinih motivacij za vajo, pa je njena skrita želja. Zala bi rada postala poklicna glasbenica, nastopala bi po svetu in veliko potovala. Ne ve še, kam točno bi jo popihala. Všeč pa bi ji bilo, če bi se preizkusila v igranju na odru katere izmed večjih svetovnih dvoran, v katerih prijetna glasba še posebej dobro zveni.

Zala že ima nekaj izkušenj z nastopi. "Bila sem že na državnem tekmovanju in na šolskem tekmovanju. In nastopih, ki jih imamo v glasbeni šoli," pravi. Kljub nadarjenosti ima včasih pred nastopi tremo, vendar se v takšnih primerih poskuša sprostiti in se spodbuditi. "Malo treme imam na začetku, potem pa je v redu. Rečem si, da bo šlo," in tako Zali nastop tudi uspe! Spodbudne besede zanjo pa vedno najde tudi njena učiteljica klavirja, gospa Jelka Žugelj.

Zala nima svoje najljubše skladbe, saj ji je všeč, da je čisto vsaka nekoliko drugačna. Prisluhni ji med igranjem skladbe, ki nosi naslov Predica.

Foto, video: Osebni arhiv
E. V.