Zakaj nekateri ne smejo jesti mesa in kruha?

19. 3. 2021 - O boleznih fenilketonuriji in celiakiji

Ko ti zapaše kak prigrizek, se najbrž odpraviš do hladilnika in si vzameš nekaj za pod zob. Nekateri otroci pa morajo svojo hrano pred vsakim obrokom tehtati in skrbno preveriti sestavine, sicer lahko zbolijo. 

Redki otroci ne smejo jesti mesa, jajca, oreškov, plodov stročnic, mleka in mlečnih izdelkov. Občutljivi so na spojino, ki jih našteta živila vsebujejo, reče se ji fenilalanin. Zaradi dedne presnovne bolezni, ki jo imajo, njihovo telo te spojine ne zna pravilno pretvoriti, zato ta ostaja v telesu in lahko zares škodljivo vpljiva na njihovo zdravje. Spoznaj tri junake in prisluhni, kako iznajdljivo so se prigodili na te težave!

Bratca Tine in Filip si zapisujeta kaj sta pojedla, na rojstne dneve prijateljev in ostala druženja, pa si prineseta kar svojo hrano. Na nekaj podobnega se je morala navaditi tudi Lara, ki ne sme jesti kruha in ostalih živil, ki vsebujejo gluten.Bratca Tine in Filip si zapisujeta kaj sta pojedla, na rojstne dneve prijateljev in ostala druženja, pa si prineseta kar svojo hrano. Na nekaj podobnega se je morala navaditi tudi Lara, ki ne sme jesti kruha in ostalih živil, ki vsebujejo gluten.

O fenilketonuriji

Ko ste se rodili, so vam gotovo opravili test na bolezen fenilketonurijo. Če te redke prirojene presnovne bolezni - nezmožnosti presnove spojine fenilanin - ne odkrijejo zelo zgodaj in predpišejo stroge diete, lahko ta hudo okvari možgane in taka oseba ne more normalno živeti. Bolnikom s to boleznijo pa je potrebno stalno meriti tudi nivo omenjene nevarne spojine v krvi.

Ker pri nas to bolezen odkrijejo že pri dojenčkih, k sreči tako hudih posledic ni. Kako z njo živita, sta Infodromovcem povedala Tine in Filip.

O celiakiji

Celiakija je bolezen, zaradi katere ljudje ne smejo uživati glutena. To v latinščini pomeni lepilo in gre za posebno beljakovino, ki jo najdemo v žitih. V pšenici, ječmenu, ovsu, piri. Da bi spoznali, kakšno je življenje s celiakijo, so Infodromovci obiskali deklico Laro, ki se je na življenje s celiakijo popolnoma privadila.

Spoznaj Laro, ki ima celiakijo - bolezen, pri kateri uživanje glutena vpliva na tanko črevo.

Foto: Pixabay
Video: RTV SLO
E. V.