Prihaja opera Deklica z vžigalicami

5. 3. 2021

Kdo ne pozna legendarne pravljice avtorja Hansa Christian Andersena Deklica z vžigalicami? Mnogi ste jo seveda prebrali, si ogledali morda kakšno uprizoritev na odru (gledališko ali lutkovno predstavo), saj je pravljica izjemno priljubljena tudi med umetniki, ki delujejo v različnih gledališčih. Tokrat pa izdajamo posebno skrivnost: junija prihaja Deklica z vžigalicami prvič v Sloveniji v obliki operne uprizoritve. Note so se pisale kar polni dve leti, za to pa je kriva mlada nadobudna pianistka in skladateljica Tina Mauko. 

Pianistka in skladateljica Tina Mauko obožuje pravljice in avtorske komorne performanse. Tokrat se je odločila za obsežno delo - pisanje opere v libretu, kar je izjemno zahtevno. Umaknila se je v svojo rodno Gornjo Radgono in v miru ustvarjala. Pianistka in skladateljica Tina Mauko obožuje pravljice in avtorske komorne performanse. Tokrat se je odločila za obsežno delo - pisanje opere v libretu, kar je izjemno zahtevno. Umaknila se je v svojo rodno Gornjo Radgono in v miru ustvarjala.

Za naš portal je Tina povedala. "Za dve leti sem se umaknila v samoto. Šla sem samo 2-krat na mesec v trgovino, pa še to mi je bilo mučno. Takšni pač smo umetniki. Ko ustvarjamo, potrebujemo popoln mir, da smo res v stiku sami s seboj. Ko končamo, kar smo si zadali, pa si močno oddahnemo. A takrat se delo šele prične - organizacija, vaje, dogovori, sestanki, iskanje igralcev, pevcev, sodelujočih glasbenikov, kostumografija, izbor lokacij, promocija, intervjuji, ... Ni konca, a to je pravo delo umetnika. 

Za njo sta dve leti samote v hiški ob gozdu v Gornji Radgoni in pisanja opere Deklica z vžigalicami, ki bo vključevala veliko nastopajočih. Vaje se bodo kmalu pričele, že sedaj pa smo skladateljici zastavili nekaj vprašanj o tej znameniti pravljici in njenem delu zanjo. 

Deklica z vžigalicami je doživla že veliko različnih uprizoritev, tokrat se v Slovenskem prostoru prvič pripravlja opera. Sama igra in scenarij bo delno prikazoval tudi sodoben svet, v katerem smo se znašli zaradi epidemije in pohlepa po bogastvu. Deklica z vžigalicami je doživla že veliko različnih uprizoritev, tokrat se v Slovenskem prostoru prvič pripravlja opera. Sama igra in scenarij bo delno prikazoval tudi sodoben svet, v katerem smo se znašli zaradi epidemije in pohlepa po bogastvu.

Tina Mauko s slavnim italijanskim dirigentom Riccardom Mutijem. Tina Mauko s slavnim italijanskim dirigentom Riccardom Mutijem.

Tina z indijskim dirigentom Zubinom Mehto. Tina z indijskim dirigentom Zubinom Mehto.

Tina Mauko pred Plečnikovo tržnico z ruskim dirigentom Valerijem Gergijevim.Tina Mauko pred Plečnikovo tržnico z ruskim dirigentom Valerijem Gergijevim.

Poglejte, kaj je Tina Mauko povedala o komorni operi Železna gora!

Odlomek iz enournega klavirskega performansa Maria Magdalena

Tanja Mojzer
Foto: Tina Mauko, osebni arhiv in ilustracija Alice Havers (MMC)