Koliko vrst črmljev poznamo?

3. 3. 2021

Morda niste vedeli, da obstaja več vrst črmljev, ki spadajo med izjemno pomembne in učinkovite opraševalce. 

Razkrivamo veliko skrivnost: v Sloveniji je bilo najdenih 35 vrst. Za razliko od ostalih divjih čebel so črmlji seveda večji in težji ter gosteje poraščeni z dlačicami. Med vsemi vrstami čebel so črmlji najbolj prilagojeni za delo v hladnem vremenu. Oprašujejo lahko pri temperaturi zgolj nekaj stopinj celzija in celo v vetrovnem in deževnem vremenu. So tudi edini opraševalci na višjih nadmorskih višinah. Pred mrazom jih varuje čokato telo, gosta poraščenost in sposobnost segrevanja z drgetanjem mišic.

Črmlji živijo v podobnih družinah kot čebele, vendar je velikost družin bistveno manjša. Te lahko v dobrih pogojih štejejo do nekaj sto delavk. Zimo preživijo le mlade matice, ki zgodaj spomladi ustvarijo novo gnezdo.Črmlji živijo v podobnih družinah kot čebele, vendar je velikost družin bistveno manjša. Te lahko v dobrih pogojih štejejo do nekaj sto delavk. Zimo preživijo le mlade matice, ki zgodaj spomladi ustvarijo novo gnezdo.

Gnezda črmljev običajno najdemo v ali na tleh, nekatere vrste pa gnezdijo tudi v lesenih duplih, ptičjih gnezdilnicah in podobnih odprtinah.

Medonosna čebela ima precej dolg kljun.  Medonosna čebela ima precej dolg kljun.

Črmlji so izjemno učinkoviti opraševalci. Cvet močno stresajo, kar sprosti več cvetnega prahu. Zaradi goste dlakavosti ga tudi odlično prenašajo. Dolg jeziček jim omogoča obiskovanje in opraševanje cvetov z globokimi medovniki, ki so drugim čebelam nedosegljivi. Delavke čmrljev so pri opraševanju trikrat hitrejše od čebeljih. Številni rastlinski plodovi, kot so naprimer borovnice in paradižnik, so skoraj povsem odvisni od čmrljega opraševanja.

Več o črmljih pa na spodnjem posnetku.

Vabljeni k ogledu izjemno poučnega in zanimivega predavanja o črmljih

Črmlji so pravi mojstri opraševanja

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: YouTube