Curling

22. 2. 2021

Ste kdaj že slišali za zimski šport curling? Če niste, ste vabljeni, da preberete današnji prispevek, saj vam bo razkril prenekatero skrivnost.

Curling je moštveni šport podoben balinanju s to razliko, da ga igramo na ledu s težkimi nabrušenimi kamni imenovanimi iz angleščine stones. Curling je najbolj razširjen v Združenem kraljestvu, Skandinaviji, Kanadi in ZDA.Curling je moštveni šport podoben balinanju s to razliko, da ga igramo na ledu s težkimi nabrušenimi kamni imenovanimi iz angleščine stones. Curling je najbolj razširjen v Združenem kraljestvu, Skandinaviji, Kanadi in ZDA.

Cilj igre je izbiti nasprotnikove kamne in postaviti lastne. Igralci ki opravljajo sweepping poskušajo usmeriti kamen v smer, ki jo je določil kapetan. To počnejo s tako imenovanim pometanjem (sweeping), tako da povzročajo trenje. Led se začne taliti, kar olajša drsenje kamna.Cilj igre je izbiti nasprotnikove kamne in postaviti lastne. Igralci ki opravljajo sweepping poskušajo usmeriti kamen v smer, ki jo je določil kapetan. To počnejo s tako imenovanim pometanjem (sweeping), tako da povzročajo trenje. Led se začne taliti, kar olajša drsenje kamna.

Ko je vsaka ekipa izvedla po osem metov se določijo točke. Ekipa s kamnom najbližjim sredini, prejme toliko točk, kolikor kamnov ima bližjih sredini kot je najbližji nasprotnikov kamen. Ekipa, ki ne doseže točk v end-u ima pravico do zadnjega meta v naslednjem.

Nekaj videoutrinkov iz tekem

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: YouTube