Bob

20. 2. 2021

Ste že slišali za bob? Gre za poseben olimpijski šport, pri katerem se uporablja prav posebno prevozno sredstvo, v katerem posameznik leži. 

Bob se je razvil iz prevoznega sredstva, ki so ga za premikanje uporabljali ameriški drvarji.Bob se je razvil iz prevoznega sredstva, ki so ga za premikanje uporabljali ameriški drvarji.

 Bob je v Sloveniji dokaj nepoznan zimski šport, morda pa ga poznate zaradi kultnega filma Ledene steze, ki govori o zabavnih in nepredvidljivih jamajških športnikih, ki si postavijo neverjeten izziv – v bobu nastopiti na Zimskih olimpijskih igrah. Bob je v Sloveniji dokaj nepoznan zimski šport, morda pa ga poznate zaradi kultnega filma Ledene steze, ki govori o zabavnih in nepredvidljivih jamajških športnikih, ki si postavijo neverjeten izziv – v bobu nastopiti na Zimskih olimpijskih igrah.

Zgodovina boba

Okrog leta 1950 je bilo sprejeto zelo pomembno pravilo o maksimalni teži boba in posadke, s katerim se je končalo obdobje izjemno težkih tekmovalcev. Posadko boba zato od takrat sestavljajo močni in hitri športniki, ki ponavadi prihajajo kar iz šprinterskih panog atletike.

Z razvojem športa in vse večjim zanimanjem se je širil tudi obseg tekmovanj. Po olimpijskih igrah ter evropskih in svetovnih prvenstvih so sredi 80-ih let začeli tekmovati tudi v svetovnem pokalu. Redna tekmovanja, ki pred televizijskimi kamerami potekajo skozi vso zimo, so bila korak naprej pri profesionalizaciji športa. 

Prevlado v športu so večinoma imeli evropski alpski narodi. Najuspešnejši naciji v zgodovini boba sta Švica in Nemčija. Švicarji so osvojili največ odličij na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih, Nemci pa so stopili v ospredje sredi 70-ih let z novim dizajnom sani in konstrukcijo. V svetovni vrh se na največjih tekmovanjih redno uvrščajo še Avstrijci, Britanci, Američani in Kanadčani.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: YouTube