MOJE TELO: Jok

20. 2. 2021

Včasih se zgodi, da jočemo. Otroci jokajo, če jih kaj boli ali če ne dobijo tega, kar želijo. Odrasli prav tako jočejo ob bolečini, ki je lahko fizična ali še pogosteje, ko gre za psihično bolečino. Kako pa do joka sploh pride? Poglejmo ta zelo zanimiv fenomen malce pobliže. 

Največkrat jokamo, ko smo žalostni ali prizadeti. Jokamo tudi od jeze ali razočaranja, včasih tudi od veselja in sreče. Otroci pogosto jočejo, ker še ne zmorejo oziroma ne znajo drugače izraziti svojih potreb, zaradi fizičnega ali psihičnega nelagodja, pa tudi zaradi nestrinjanja in zavračanja nekaterih zahtev staršev. Temu rečemo, da so otroci trmasti in zato jokajo. Največkrat jokamo, ko smo žalostni ali prizadeti. Jokamo tudi od jeze ali razočaranja, včasih tudi od veselja in sreče. Otroci pogosto jočejo, ker še ne zmorejo oziroma ne znajo drugače izraziti svojih potreb, zaradi fizičnega ali psihičnega nelagodja, pa tudi zaradi nestrinjanja in zavračanja nekaterih zahtev staršev. Temu rečemo, da so otroci trmasti in zato jokajo. 

Ko postajamo starejši, postopoma znamo vedno bolj izražati svoja čustva in zato se tekom življenja tudi spreminjajo razlogi zakaj jočemo. 

Jok je zelo pomembno sporočilo, odpravlja napetosti v telesu in prav je, da se kdaj zjočemo, če tako čutimo. Jok je zelo pomembno sporočilo, odpravlja napetosti v telesu in prav je, da se kdaj zjočemo, če tako čutimo.

Jokamo tudi, če nas nekaj močno prizadane (ob izgubah, nesrečah, neuspehih, tragičnih situacijah). Jokamo tudi, če nas nekaj močno prizadane (ob izgubah, nesrečah, neuspehih, tragičnih situacijah).

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!