NATEČAJ: Hrane se ne meče stran!

18. 2. 2021

Dragi učenci, vabljeni ste, da sodelujete v literarnem natečaju, ki ozavešča o problematiki zavržene hrane. Uporabite torej domišljijo in napišite čim bolj izvirno besedilo o tem, kako se lahko bolj smotrno in načrtno nakupuje hrano in predvsem, kako uporabiti ostanke po kakšnem praznovanju rojstnega dneva ali drugih priložnosti. 

Pogosto se ne zavedamo, da lahko že z majhnimi spremembami navad, kot je priprava jedilnika ali nakupovalnega seznama, dosežemo veliko. Zato je namen literarnega natečaja družine spodbuditi k razmisleku o zavrženi hrani in tako prispevati k ozaveščanju slovenske javnosti. 

»Vedno z veseljem sodelujemo v pobudah, ki otroke in mladino vzgajajo v odgovorno ravnanje in trajnostno naravnanost. Natečaj, ki pomaga osveščati o pomenu zmanjševanja zavržene hrane, zagotovo sodi mednje. Zavržena hrana je danes eden izmed največjih globalnih okoljskih in družbenih izzivov. Večino posledic tudi tu nosijo najranljivejše skupine ljudi. Zato želimo spodbujati kulturo odgovornega odnosa do hrane, saj zmanjševanje količin zavržene hrane lahko pomembo zmanjšuje prehransko negotovost in revščino, ne le v Sloveniji, temveč tudi po vsem svetu,«

Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Predvsem pri svežem sadju ins veži zelenjavi je potrebno poskrbeti, da je ne nakupimo preveč v kratkem obdobju, saj le-ta rada zgnije ali splesni. Zato ne delajte preveč zaloge in šele, ko vam zmanjkajo sveže sestavine, gremo po njih. Predvsem pri svežem sadju ins veži zelenjavi je potrebno poskrbeti, da je ne nakupimo preveč v kratkem obdobju, saj le-ta rada zgnije ali splesni. Zato ne delajte preveč zaloge in šele, ko vam zmanjkajo sveže sestavine, gremo po njih.

T. M.
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Predenje - zanimiv pojav pri mačkah. Spoznajmo ga podrobneje.