Kako so nastali krofi?

12. 2. 2021

Pust je čas, ki ga še kako povezujemo s krofi, kajne? Kako pa je sploh nastala ta zelo za pust najbolj značilna sladica? Poglejmo! 

Zraven krofov so za pust značilni še krhki oziroma ocvrti flancati in miške. Vsem je skupno, da so to ocvrte sladice. Lahko bi jih povezali s stavkom "pust je masten okrog ust. Za čas pusta so namreč značine večinoma mastne, sladke in ocvrte jedi. Bolj malo ljudi pa ve, da imajo tudi velik simbolni pomen: privabljajo obilno letino in so še zadnji kalorični zalogaj pred 40-dnevnim velikonočnim postom. Prav tako številni ne vedo, da krofe poznajo domala po vsem svetu, le da imajo v drugih kulturah nekoliko prilagojeno obliko in povsem drugačna imena. So pa takšni in drugačni krofi značilni resnično za vso Evropo in sploh svet. 

Takšni kofi z luknjo na sredi in obliti z najrazličnejšimi, tudi zelo pisanimimi prelivi, so značilni za Združene države Amerike. Takšni kofi z luknjo na sredi in obliti z najrazličnejšimi, tudi zelo pisanimimi prelivi, so značilni za Združene države Amerike.

Tudi naš bansi je pred časom spekel svoj veliki Bansi krof

 

V oddaji Dobro jutro so se tudi pripravljale pustne jedi. Oglejte si, kaj se je kuhalo in cvrlo! 

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: MMC RTV Slovenija in TV Slovenija

SLONTASTIČEN POZOR!

Predenje - zanimiv pojav pri mačkah. Spoznajmo ga podrobneje.