Starši, so otroci preveč za zasloni?

10. 2. 2021

V oddaji Dobro jutro je v rubriki porota tekla beseda o tem, ali otroci preživijo preveč časa za zasloni. Sploh sedaj, ko poteka šola od doma je to sicer neizbežno. Pa vendarle: Kako pa je s tem, kar se tiče prostega časa? 

V studiu sta v pogovoru v voditeljico Špelo Močnik sodelovala Melita Kuhar, svetovalka za partnerske odnose in vzgojo in Miha Kramli, vodja centra za zdravljenje nekemičnih zasvojenosti.

"Potrebno je, da sklenemo določena družinska pravila. Gre za vzpostavljanje določene rutine, dogovorov. Jaz bi tukaj apelirala na starše, oni so zgled. Najstnik, ki mi zatoži starše, češ, da sta mami in oči tudi nonstop na telefonih, na tablicah, bom pa še jaz. Tukaj torej je na starših, da so zgled, da prevzamejo odgovornost, kako se vedemo. Razumem, da kakšno delo zahteva, da tudi zvečer ali popoldan moramo še kaj pogledati, ampak dajmo to morda zvečer, ko otroci ne vidijo oziroma, da smo res zgled."

Melita Kuhar, svetovalka za partnerske odnose in vzgojo

Tema zasvojenosti in preveč časa za računalnikom, tablico in telefonom, je dandanes zelo popularna tema, saj smo vsi skupaj zaradi epidemije več za zasloni. Tema zasvojenosti in preveč časa za računalnikom, tablico in telefonom, je dandanes zelo popularna tema, saj smo vsi skupaj zaradi epidemije več za zasloni.

"Meni se zdi izredno pomembno še nekaj - veste, da dolgčas, ko otroci ne vedo, kaj bi počeli in so otroci fotelja; tukaj gre za eno katastrofalno izkušnjo. Torej, če otrok doživi, da ko mu je dolgčas, mu starš da telefon, da se igra z njim in da ima starš mir pred njim. No, skratka, ko se naveliča ene igre, bo v nekaj sekundah šel na drug program. Njegova temeljna izkušnja je, da v virtualnem svetu lahko razpoloženja takoj zamenja, v realnem življenju pa to ni možno. In če je sedaj temeljna izkušnja naših otrok, da lahko razpoloženja menjajo v virtualnem svetu, kdo jih bo pa sedaj iz virtualnega v realno vlekel? Eden od podatkov, ki je zelo zaskrbljujoč, je, da od vseh naših, ki iščejo pomoč v našem centru, je 37% nasilnežev. Namreč tako težko gredo iz virtualnega nazaj v realno v življenje. Ker je tam tako lepo. Ampak zato pa ni realno."

Miha Kramli, vodja centra za zdravljenje nekemičnih zasvojenosti.

Celoten video prispevek si lahko ogledate v tem videoposnetku: 

T. M.
Foto in video: TV Slovenija