FOTO: Gradovi Kralji Matjaža 2021

2. 2. 2021

Letošnja že 29. prireditev Gradovi Kralja Matjaža poteka drugače kot smo tega bili vajeni do sedaj. Kot vemo, je ob koncu januarja ali februarja bila ta prireditev v Črni na Koroškem, kjer so skupine otrok in odraslih iz snega izdelovale skulpture gradov. Letos se prireditev seli na splet, sodelujete tako, da pošljete fotografijo gradu iz različnih materialov. K sodelovanju pa je tako rekoč povabljen "ves svet". Iz kjer koli na planetu Zemlja torej lahko pošljete fotografijo gradu. 

Grad lahko izdelate iz snega ali drugih materialov. na primer iz kartonskih škatel, embalaže, papirja, plastike, kock, ... Lahko ga tudi narišete na papir, na platno, karton, steno ali kamor koli drugam. Vse to pa pošljete na Facebook skupino Snežni gradovi Kralja Matjaža. Časa imate do konca februarja 2021. 

Poglejmo si nekaj že prispelih izdelkov, da bste tudi vi lažje dobili kakšno ustvarjalno idejo. 

Gradu iz kock, ki ga je izdelal Javor (10 let) iz Mežice.Gradu iz kock, ki ga je izdelal Javor (10 let) iz Mežice.

Tim (12 let)  je izdelal grad iz lesa. Tim (12 let)  je izdelal grad iz lesa. 

Tukaj pa je grad, ki je trenutno v posesti princese Žive in se imenuje Živino kraljestvo. Narejen je iz kartonske embalaže z nekaterimi drugimi elementi. Grad je dovolj velik, da se v njem lahko dogajajo tudi grajske vragolije.Tukaj pa je grad, ki je trenutno v posesti princese Žive in se imenuje Živino kraljestvo. Narejen je iz kartonske embalaže z nekaterimi drugimi elementi. Grad je dovolj velik, da se v njem lahko dogajajo tudi grajske vragolije.

Aljaž in Vid iz Mežice sta izdelala svoj grad iz lesenih kock.Aljaž in Vid iz Mežice sta izdelala svoj grad iz lesenih kock.

Kako je Črno na Koroškem, kjer bi tudi letos morala biti že 29. prireditev, obiskal Kralj Matjaž?

O letošnjih gradovih Kralja Matjaža je bilo govora tudi v oddaji Dobro jutro

Kako pa prireditev poteka v svoji prvotni obliki v januarju 2020, si oglejmo v tem prispevku (seveda je to bilo ravno pred epidemijo covid-19).

Sara in Tim (4. razred) iz OŠ Šentjanž pri Dravogradu sta ustvarila snežni grad ob ognju.Sara in Tim (4. razred) iz OŠ Šentjanž pri Dravogradu sta ustvarila snežni grad ob ognju.

Ekipa Strychnine Rats, katere snežne mojstrovine smo že lahko občudovali na prejšnjih prireditvah, je letos naredila grad za notranjo uporabo.Ekipa Strychnine Rats, katere snežne mojstrovine smo že lahko občudovali na prejšnjih prireditvah, je letos naredila grad za notranjo uporabo.

Še več gradov, ki so letos že prispeli, si lahko ogledate na Facebook strani Snežni Gradovi Kralja Matjaža, kamor lahko, kot smo že dejali, pošljete tudi vi svojo fotografijo gradu in tako sodelujete v letošnji malce drugačni spletni prireditvi. Natečaj traja do konca februarja 2021. 

Tanja Mojzer
Foto: Snežni gradovi Kralja Matjaža
Video: TV Slovenija