Izziv belega lista

28. 1. 2021 - Ko sploh ne veš, kje začeti

Morda bo koga presenetilo, a največ piscev šolskih spisov se najbolj boji povsem prostih rok. Ko namesto naslova spisa dobijo navodilo, naj napišejo spis z naslovom in tematiko po lastni izbiri, preprosto zmrznejo. Kaj sedaj? Ali lahko izberem to ali ono? Koliko svobode si lahko vzamem? Kako dolgo naj bo besedilo? Zato tokrat ponujam nekaj pripomočkov za pisanje spisov v podobnih situacijah.

1. Uporabite logiko

Ker to ne bo vaš prvi šolski spis, uporabite znanje iz pisanja prejšnjih. Približno gotovo že veste, koliko besedila (besed, vrstic, odstavkov) se od vas pričakuje. Prav tako veste, ali so bili v preteklosti bolje ocenjeni spisi z več ali manj akcije, več ali manj opisovanja, razlaganja, z daljšimi ali krajšimi stavki, več ali manj zafrkavanja, ...

2. Držite se preverjenih oblik

3. Izposodite si od najboljših (ali pa ukradite!)

Trik je torej v tem, da vzamete obliko, okolje, slog, morda celo like, ki so že preverjeno uspešni, in iz tega ustvarite nekaj izvirnega. Lahko bi torej rekli, da ste nekaj ukradli, vendar morate to tako predelati, da bo nastalo nekaj povsem novega. Jaz, na primer, že leta ’kradem’ like in zaplete iz stoletja starih basni, v katere vrivam preobrate, dodatne like, presenečenja in podobno.

Če pa moram kdaj kaj zares hitro napisati, imam pod kapo že stotine objavljenih zgodb, iz katerih se da skoraj vedno izluščiti kakšno še neizkoriščeno podrobnost, ki lahko zrase v povsem novo zgodbo.

Kar nas pripelje do naslednjega, za tokrat zadnjega trika, ki sploh ni trik, saj ga gotovo že poznate.

4. Držite se tega, kar poznate

Zaupajte vase in se lotite dela. In nikar ne pozabite na naslov!

Uporabljene slike so v javni lasti. Viri:

https://pobarvankezaotroke.weebly.com/
https://topillustrations.wordpress.com/2014/04/03/maria-louise-kirk/
https://vintageillustrators.weebly.com/a-childs-book-of-stories.html

Napisal Tomo Kočar, pisatelj in publicist